Заједно смо прославили један рођендан

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке су по благослову јереја Владимира Марковића секретара после Свете Литургије у недељу 26. новембра 2017. године посетили децу која бораве у дому за децу без родитељског старања „Јован Јовановић Змај“. Јеванђеље о милостивом Самарјанину које се читало ове недеље пред сам почетак великог Божићног поста на једноставном примеру нас поучава како да идемо узаним путем који води у Царство Небеско. Бог у кога верујемо, Света Живоначална Тројца је Љубав и оно по чему ће нас Он препознати је наша љубав према Њему и нашем ближњем створеном по лику и подобију Божијем. Ту и такву љубав имамо ако помогнемо човеку који пати, који је у невољи, болестан и од свих напуштен. Њега нам на животни путу можда шаље Промисао Божији а од нас зависи да ли ћемо проћи поред невољника равнодушно као свештеник и левит или ћемо му као милостиви Самарјанин превити ране и помоћи. Зато морамо бити будни да реч о Царству Небеском  у нашем срцу, не би била као семе посејано у трње које су бриге овог света и преваре богатства загушиле и без плода је остало као у  Јеванђељској причи о сејачу и семену ( Мт.13,22).

Посета деци је протекла у знаку једног рођендана. Волонтери су знали да једна девојка пуни следећег дана двадест година и донели су за слављеницу симболичан поклон и рођенданску торту. У дневном боравку се окупило пуно деце која су честитала слављеници и отпевала песму „Данас нам је диван дан, диван дан  нашој … рођендан“ док је она гасила свећице. Торта је брзо „планула“. Васпитач Марко је предложио да деца припреме цеђени сок од поморанџи које су волонтери донели. Деца су уз малу помоћ волонтера и васпитача Марка врло вешто припремала цеђени сок којим су се сви послужили.

Деца су била врло расположена и разговарало се о свему, школи, спорту, животу у Дому, жељама и плановима. Васпитач Марко нам је рекао да у Дому борави око четрдесеторо деце. Свако од њих је прича, случај за себе. Деца су одузета од породице због наркоманије, алкохолизма, злостављања, занемаривања бриге о деци и укључена у систем социјалне заштите. У Дому деца имају смештај, исхрану, школовање, од основне школе до студија, здравствену заштиту и великим трудом запослених васпитање и  психосоцијалну подршку. Деци је омогућено да се ангажују у спортској и секцији глуме и радионици глине у саставу Дома као и на другим ван наставним активностима тако да у погледу тих садржаја некад имају више него деца у породици. У простријама Дома се налази и Прихватилиште за ургентну заштиту злостављане и занемариване деце у коме борави двадесеторо деце.

Наш саговорник је био и бивши питомац Дома, некад Драган сад Димитрије, крштен је на Светог Великомученика Димитрија Мироточивог. Рекао је да је после Свете Литургије у храму Светог Архангела Гаврила у Земуну дошао да види своја два брата и сестру који живе у Дому. Он сад ради у позоришној продукцији и  жели да сними документарни филм о свом животу. Рекао нам је да „човек тек кад прихвати ситуацију у којој се налази, може да се покрене и уради нешто. Да немам Господа у себи било би ми много теже. Целу Литургију знам напамет“. Као питомац Дома долазио је у Верско добротворно старатељство у Француску 31 и пуна су му уста хвале за професорку енглеског језика која му је много помогла. Посебно је желео да нагласи „ да овој деци највише треба запослење“.

Било је времена и за песму. На молбу волонтера и деце Димитријев брат, студент Факултета за спорт је донео гитару. Никоме није сметало што гитари фали једна жица, важно је било да песму прати музика. Филип, студент Богсловског факултета и волонтер је дао основни тон песмама „Нека срећа широм света прати сваког ко се роди“, „Нек нас увек љубав води“ и по жељи деце помогао да се отпевају песме „Ајде Като, ајде  злато“ и „Вишњичица род родила“.

Време дружења је брзо прошло. Децу је чекао ручак, а толико тога је још могло да се исприча, да се загрли и поигра. Слављеници је све време блистао осмех на лицу. За њу је овај дан био посебно важан и зато што се на тај дан пре годину дана крстила. Пожелели смо јој да успешно заврши своје продужено школовање, у чему јој запослени у Дому пружају велику подршку и да јој благодат Божија унесе радост у срце и да снаге да савлада сва животна искушења.