Заједничка молитва духовно укрепљује

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У навечерје празника Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у среду 13. јула 2016. године волонтери Милосрдне секције Архиепископије београдско карловачке су дошли у редовну посету деци која се лече на Институту за онкологију Србије. Мада је медицина и „лекарска вештина“ много напредовала тамо где је људско знање немоћно може помоћи само благодат Божија. Као што је било некад тако је и сада. Свети лекари Козма и Дамјан су поред лекарске вештине исцељивали и молитвом. Зато се Светим врачима Козми и Дамјану и данас, нарочито кад неко болује молимо: „Посетите немоћи наше“, јер „као сасуди благодати наше ране душевне и телесне исцељујете“.
Волонтери су у посету дошли заједно са јерејем Зораном Керезовићем духовником Клиничког центра Србије који децу редвно причешћује и моли се за њих. У дневном боравку је било пуно деце и њихових родитеља којима долазак свештеника и могућност да се деца причесте много значи. То кажу сами родитељи који бдију над својом децом и који се и сами духовно укрепљују на заједничкој молитви. Волонтери Милосрдне секције долазе редовно а деца долазе периодично док траје терапија тако да од сусрета до сусрета увек има тема за разговор. Најчешће о току терапије, школи и о молитви и помоћи Божијој, Пресвете Богородице и светитеља онима који страдају и болују.
Отац Зоран се прво помолио Господу за сву децу на одељењу и посебно Светим врачима Козми и Дамјану. Рекао је да је сутра њихов празник и да се светим лекарима молимо јер су цео живот посветили Господу и лечењу болесних. Отац Зоран се помолио Господу Сведржитељу лекару душе и тела да исцели младенце своје, да их посети Својом милошћу и пружи руку Своју и уклони сваку болест од њих. Отац Зоран је благословио и причестио децу. Волонтери су у току светог причешћа појали Тијело Христово примите, Источника бесмертнаго кусите а после заједничке молитве дружили се са децом у боравку, обишли их по собама и поделили воће које су донели.
Прећутна жеља свих је да Господ услиши молитве и да лечење деце буде успешно. Знамо да много може молитва праведнка па се зато, уз наше молитве молимо и светитељима да нам помогну. Посебно Светим Врачима Козми и Дамјану јер су они „од Господа и Спаса нашег Исуса Христа ради чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине своје, изобилну благодат исцељења примили.“ Искуство Цркве сведочи да су они и данас „топли молитвеници за оне који њихов свети спомен поштују“.