[vc_row kswr_row_top_decor_enabled=”false” kswr_row_bottom_decor_enabled=”false”][vc_column][vc_column_text]Верско Добротворно Старатељство (ВДС) је хуманитарна, добротворна организација која делује у оквирима Српске Православне Цркве.

Основна сврха деловања ове добротворне оганизације је спровођење различитих хуманитарних активности, у циљу пружања помоћи свима којима је то потребно.

Рад Верског Добротворног Старатељства заснован је на основним непролазним хришћанским вредностима љубави према ближњима.

Добротвори и дародавци су сва правна и физичка лица која својим добровољним прилозима помажу рад ове хуманитарне организације.[/vc_column_text][vc_separator][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]ПРЕДСЕДНИК ВДС-а је Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј који кроз скупштински рад ВДС-а врши надзор и лично оцењује свеукупну делатност ове установе. Даје одобрења и благослов за реализацију одлука донесених на седницама УО – а, Скупштине и у случају непредвиђених ситуација.

УПРАВНИ ОДБОР чине дванаест изабраних лица, који су по одређеним критеријумима, струци и афинитету распоређени по ресорима. УО је оперативни орган који спроводи у живот све одлуке Његове Светости које се односе на ВДС и његов делокруг рада и одлуке Скупштине.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”84″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”right” style=”vc_box_shadow_border”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][vc_column_text]СКУПШТИНА ВДС-а је највиши орган ВДС-а коју сазива и отвара Његова Светост Патријарх Српски, Председник ВДС-а, једном или више пута годишње. Поред Његове Светости чланови скупштине су и: Викарни епископи, Архијерејски Намесници, Старешине храмова и још два делегата, представници свих 7 ресора из реда лаика, који су посебно ангажовани у раду ВДС-а и као такви заслужили место у Скупштини. Скупштина брине о основним потребама ове установе, у организационом, материјалном и развојном смислу.

У Секретаријату раде четири службеника, један организатор кухиње и два возача.

Запослени у Секретаријату ВДС-а:[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row kswr_row_top_decor_enabled=”false” kswr_row_bottom_decor_enabled=”false”][vc_column][vc_column_text][indeed-my-team team=’all’ order_by=’date’ order=’ASC’ limit=’10’ show=’name,photo,description,job,social_icon,skills’ page_inside=’0′ inside_template=’IMT_PAGE_TEMPLATE’ theme=’theme_3′ color_scheme=” slider_set=’0′ columns=’3′ ][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]

РЕСОРИ – Целокупни рад је подељен у 7 ресора. На челу сваког ресора налази се организатор, предводник у раду који има своје чланове помоћнике (од 10 до 15 чланова).

НАЧИН ФИНАНСИРАЊА – Све црквене јединице Архиепископије београдско- карловачке уплатама по буџету учествују у формирању фонда Верског добротворног старатељства. Уз то велику помоћ пружа и Канцеларија за вере Републике Србије.

АДРЕСА: Француска бр. 31/1.

ТЕЛЕФОН: 011/ 2182-776

Е-ПОШТА: sekretar@starateljstvo.rs

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]