Вредне руке чланица ВДС-а

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Отворена добротворна продајна изложба Женске радне секције Верског добротворног старатељства

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Андреј отворио је 10. јануара 2014. године у свечаној сали Патријаршије добротворну продајну изложбу Женске радне секције Верског добротворног старатељства.

Приликом разгледања изложбе владика Андреј је честитао на поставци изложбе, лепоти радова и поздравио њено одржавање у сали Патријаршије. Он се подсетио на посету Црквеној кухињи и похвалио што су њени корисници на Божић имали празнични ручак рекавши да људе од којих су многи у безизлазној ситуацији треба „подизати“ као у јеванђељској причи о милостивом Самарјанину. „Ви“, рекао је владика Андреј „сејете добро семе, које ће кад тад дати плод. Доживећете још плодова ове визије коју имате. Сваком човеку је потребна Божија помоћ да се „подигне, да устане“. ,,Овим што радите, с малим семеном и ви ће те се подићи и добити од Бога благодат“. Владика Андреј је подсетио на народну изреку да „кућа на жени стоји“ и „од срца захвалио што сте нам открили све ово. Ја желим да вам на једној духовној вечери прикажем моје слајдове снимљене на Светој Гори и откријем један свет који је вама недоступан и непознат“ .

На изложби, чији је домаћин био Јереј Владимир Марковић, секретар ВДС-а су се и овом приликом окупили бројни љубитељи ручног рада и пријатељи ВДС-а који су могли да виде права мала ремек дела рађена на чистој свили најсложенијом пачворк техником и везом. Гђа Аника Марковић, која успешно води Женску радну секцију ВДС-а већ десет година, нам је рекла да је у свету права реткост пачворк на свили а на овој изложби је било десетак таквих прекривача. Један од њих изведен јапанском пачворк техником „Оригами“ рађен је искључиво, само руком. Неки од прекривача састављени су од преко 1.200 делова најсложенијим техникама.

Јастучићи с мотивима розета наших средњевековних манастира према нацртима Александра Дерока су такође јединствени примерци ручног рада. Урађени су на чистој свили у неколико техника веза: златовезом, пуним везом, бутисом који даје рељефност и квилтовањем. Лепота ових радова показује да и наша данашња жена може да савлада ове заборављене технике веза. У Женској радној секцији ВДС-а се то постиже стрпљивим и педантним радом који почиње и завршава молитвом. Гђа Марковић која води секцију своје велико знање и умеће несебично преноси чланицама секције а резултати рада су видљиви на изложби.