Врбица на Калемегдану

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Врбицу су и ове године на Лазареву суботу 23. априла 2016. године чланови Удружења за помоћ особама са сметњамa у развоју „Живимо заједно“ Стари град и чланови Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд МНРО прославили испред капеле Свете Петке на Калемегдану. Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су се после Свете Литургије као и ранијих година придружили и донели и поделили врбицу и звонца.

Удружење „Живимо заједно“ које води господин Дејан Козић и Удружење МНРО које води госпођа Рада Божиновски веома се труде да особама, од којих већина нису више деца омогуће друштвени живот и испуне га новим и разноврсним садржајима и помогну им да уче и буду активне у складу с њиховим могућностима. Милосрдна секција ВДС-а има веома добру вишегодишњу сарадњу са овим удружењима и увек се одазива позиву, као што је био овај за Врбицу, да својим посетама и активностима помогне њихов рад и обрадује њихове чланове.

Ђакон Бранислав Јоцић се испред ВДС-а обратио присутнима и честитао празник пожелевши деци да увек лепо и насмејани дочекују Христа с гранчицама врбе.

Програм који су чланови удружења припремили са педагозима и стручним сарадницима удружења и извели испред капеле Свете Петке пред многобројном публиком показао је како пуно тога умеју и могу да науче. Чланови Друштва МНРО су извели краћи рецитал „Боже помози“ и одиграли неколико народних игара. Чланови Удружења „Живимо заједно“ су рецитовали поезију на тему „Балкански рокенрол“, прошетали као манекени модном пистом и показали да имају смисла и за соло певање. У програму су учесвовали и гости, ученици О.Ш. „Лаза Костић“, Културно уметничко друштво из Угриноваца и млади Црвеног крста Стари град.

Заједничка прослава Врбице по сунчаном априлском дану окупила је чланове ових удружења, њихове родитеље, оне који помажу рад удружења и њихове пријатеље. Као да су сви, учесници програма својим трудом а присутни подршком и разумевањем пошли у сусрет Христу да Му и на овај начин, као гранчицама врбе пожеле добродошлицу као Спаситељу и Победитељу смрти.