vds-logo+text
spc-sr

Волонтери су наишли на врло срдачан пријем

Милосрдна секција посетила Клиничко одељење за геријатрију КБЦ Звездара

На трећи дан Божића када прослављамо Светог првомученика архиђакона Стефана 9. јануара 2020. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства посетили су Клиничко одељење за геријатрију Клиничко болничког центра Звездара и донели у знак пажње воће за болеснике који су на лечењу. Пре посете волонтери су били на празничној Литургији у болничком параклису посвећеном Светом мученику Трифуну. Светом Литургијом је начлствовао протојереј-ставрофор Милорад Остојић који заједно са протојерејем-ставрофором Мирком Јамеџијом служи у овом храму.

Уз радостан поздрав „Мир Божији, Христос се роди!“ прота Милорад је говорећи о Светом архиђакону Стефану рекао да је он првомученик, први који је мученички страдао за Христа проповедајући Његову науку. И да је наш народ у Републици Српској узео Светог архиђакона Стефана за своју крсну славу јер је пролазио кроз мучеништво за Христа и пролази и данас као и наш српски православни народ на Косову и Метохији и у Црној Гори. Прота Милорад је затим рекао: „Још да се захвалимо овим добрим људима који су донели поклоне за нашу болницу, за геријатрију. То је наша црквена организација која чини једно добро дело, а знамо да се на заамовној молитви каже: јер сваки добри дар и сваки савршени поклон долази од Господа са Небеса. Нека свима нама овај празник и ова наша духовна свечаност донесе љубав, добру вољу и мир у срца наша да издржимо у свим искушењима и одолимо им и да се Господу приближимо и придворимо Његовој светој руци.“

После богослужења и послужења, праве трпезе љубави волонтери су заједно са протом Милорадом отишли на Клиничко одељење за геријатрију где их је врло љубазно примила, провела кроз одељење и упознала са колегама госпођа Марина Штиглер главна сестра. У око тридесет соба налази се око сто пацијената, наших старијих суграђана у великој немоћи, којима се пружа лечење и рехабилитација. Волонтери су наишли на врло срдачан пријем, а за проту Милорада је било пуно речи хвале за његов труд духовника и његово ангажовање и помоћ око решавања неких питања опремања овог одељења. Волонтери су видећи топао пријем и колико је посао запослених одговоран и племенит у току разговора у овом празничном дану подсетили да се наш живот кад станемо пред Господа неће мерити критеријумима који данас преовладавају у друштву, већ нашим односом према ближњем, који је мера нашег односа према Христу Спаситељу. И да ће мера наше љубави према Христу бити према томе да ли смо „гладног нахранили, жедног напојили, болесног обишли,… Јер, записане су Његове речи у Јеванђељу (Мт. 25, 31-46): „Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, Мени учинисте“. Једна од колегиница госпође Марије је, уместо коментара, у пар речи све рекла: Ми смо „монаси у белом“.

После посете волонтери су свратили у канцеларију проте Милорада који је увек спреман да причести, исповеди, помоли се и разговара са пацијентима овог дела КБЦ Звездара у Прешевској улици и запосленима у њој. Да је то добро прихваћено осетили смо у току ове прве, мада кратке посте Милосрдне секције Клиничком одељењу за геријатрију и обећали да ћемо ову установу и болничку капелу Светог Трифуна убудуће врло радо редовно, према могућностима, посећивати.