Вишедетне породице у Грчкој

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја, Верско добротворно старатељство је трећу годину за редом организовало летовање за вишедетне породице у Грчкој. Ове године на летовање је отишло 11 породица са 57 чланова укупно. Као и претходних година гостопримство су нам указали Његово Високопреосвештенство Епископ Китруса, Катеринија и Платамона Г. Г. Георгије са члановима епархијског одбора и верним народом Олимпске регије.

На пут су нас испратили новоизабрани Епископ нишки Г. Г. Арсеније преневши нам Патријархов благослов и поздраве и Генерални секретар ВДС-а јереј Владимир Марковић.

Вођа пута је био заменик генералног секретара ВДС-а ђакон Бранислав Јоцић. На одредиште смо стигли следећег дана нешто пре поднева. Након краћег одмора и ручка уследио је први одлазак на плажу.

Следећег дана смо обишли једини православни манастир који је посвећен Светом Јефрему Сирину (Сиријском). Гостопримство су нам указале монахиње које су нам испричале како је настао манастир, као и о многобројним чудесима која су се збила у самом манастиру. У манастиру се налазе две цркве. Већа је посвећена Рођењу Пресвете Богородице, а мања Светој Ирини Христоваланду. Након послужења смо присуствовали вечерњој служби.

Трећег дана смо посетили поморски музеј у градићу Литохоро у подножју планине Олимп. Имали смо прилику да погледамо збирку ручно израђених макета разних бродова из различитих епоха коју је израдио уметник Валас из Солуна. Након посете музеју прошеталии смо се кроз град, освежили и вратили у смештај.

Експедицију смо наставили следећег дана посетама Информационом центру Олимпске регије где смо имали прилику да се упознамо са знаменитостима овога краја и новом манастиру Светог Дионисија Олимпског. Један од монаха нас је упознао животним путем Светог Дионисија Олимпског и историји старог и новог манастира истог светитеља, као и настанку манастира Светог пророка Илије који се налази на 2803 метра надморске висине. У богатој манастирској ризници смо се поклонили пред мноштвом моштију светитеља. У ризници се налазе делићи моштију Светог Јована Крститеља и Претече, Светог Јована Богослова, Светог Јована Златоустог, Светог великомученика Георгија, Светог Дионисија Олимпског и многих, многих других светитеља. У манастирској цркви смо се саборно помолили господу певајући тропаре и кондаке Господу и Мајци Божијој.

Наредног дана смо цео дан били на плажи, а време смо искористили за боље међусобно упознавање.

Једна од најатрактивнијих знаменитости Олимпске регије која се налази у средишњем делу Античке Македоније је Антички град Дион са својим археолошким музејом. Сам град је основао владар Филип други, отац Александра III Македонског. Много тога о чему смо учили из наших уџбеника, читали у енциклопедијама, гледали на телевизији и налазили на интернету, сада је било пред нама у пуној својој лепоти и раскоши.

У недељу, 13. августа отишли смо на Свету Литургију у цркву посвећену Светој Ани у граду Катерини. На Литургији је саслуживао ђакон Бранислав Јоцић. Велики број деце и родитеља се причестио. Службу су улепшали и појци из нашег састава сестре Милица Станковић и Милена Јанковић са своја два сина Василијем и Павлом. Након Литургије послужени смо доручком у парохијском дому где су нам пар песмица отпевале ученице веронауке при Цркви Свете Ане.

Најинтересантнији догађај је свакако био долазак копије иконе Пресвете Богородице Тројеручице и Литија кроз Паралију. Овој свечаности, која је претходила празнику Успења Пресвете Богородице, присуствали су Владика Георгије, Игуман манастира Хиландара отац Методије (са чијим благословом је израђена копија иконе), парохијски свештеници, представници Српске православне цркве и Румунске православне цркве. У Литији је учествовао велики број Срба, међу њима и сви чланови наше експедиције. Након Литије, вернима су се обратили Владика Георгије и игуман Методије који је између осталог причао и о најновијем чуду које се десило посредством иконе Пресвете Богородице Тројеручице. Пред полазак смо имали прилику да узмемо благослов од игумана Методија и да са њим мало поразговарамо.

Наредни дан смо провели на плажи, а имали смо прилику да се упознамо са становницима мора – медузама. Претходних дана смо имали прилику да се дружимо са морским јежевима и крабама.

Празник Успења Пресвете Богородице смо прославили у Цркви Светог Николе у Лептокарији. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит Георгије. Саслуживао је велики број свештеника из Митрополије, Србије и Румуније. Поред ђакона Бранислава Јоцића, учешће на Литургији су и овај пут узеле сестре Милица и Милена, као и Миленини синови Василије и Павле. На Литургији се причестио велики број чланова наше „екипе“. Након Литургије отишли смо на послужење заједно са владиком. Отпевали смо неколико песама, а међу њима и Химну Светом Сави. Уследило је фотографисање са Владиком испред цркве и одлазак на плажу.

У вечерњим сатима смо отишли на традиционални вашар у месту Зворонос који се одржава поводом празника Успења Пресвете Богородице, где нам је уприличена вечера и богат културно-уметнички програм.

Како не бисмо заборавили своју милосрдну мисију обишли смо старачки дом који се налази у оквиру комплекса старе богословије. Бакама и декама смо отпевали неколико песама после којих је било суза на обе стране.

На повратку смо имали прилику да посетимо Добренски манастир у близини града Верија у коме се налази чудотворна икона Пресвете Богородице Довра (Добра), део моштију Светог Луке Кримског, као и делићи моштију првих словенских просветитеља Светих Ћирила и Методија. Један од монаха нам је испричао о многобројним чудима која су се дешавала пред иконом Мајке Божије Довра и заступништвом Светог Луке Кримског. Пред полазак смо се поклонили пред моштима и пред иконом Мајке Божије Довра и наставили своје путовање у Србију.

У Београд смо стигли у вечерњим часовима.