Верско добротворно старатељство на Витез Фесту 2018. г.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Верско добротворно старатељство на Витез Фесту 2018. одржаном 31. марта – 1. априла 2018. године
Гранчице врбе, звончићи  и дружење на Врбици са члановима удружења  МНРО и  „Живимо заједно“

Ове године чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства  прославили су Врбицу са својим пријатељима из Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Нови Београд“ – МНРО и Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно“ Стари град. Сви су се окупили поред њихових штандова у оквиру Витез Феста 2018. који се већ традиционално одржава за празнике Врбицу и Цвети на простору Београдске тврђаве. Време је као што често почетком пролећа бива, било променљиво, варљиво али су се под окриљем Светог Деспота Стефана Лазаревића у његовом утврђеном граду који је посветио Пресветој Богородици све планиране активности одвијале и одржале на радост сабраног народа, посебно деце, свих учесника и организатора Витез Феста 2018.

На штандовима ових удружења било је изложено пуно разноврсних и врло лепо урађених предмета које су њихови чланови спретно и са задовољством урадили и врло расположено показивали заинтересованим купцима.  Као сва деца и ова, „велика деца“, обрадовала су се врбицама, звончићима и члановима Милосрдне секције са којима се познају и повремено друже.

Извели су  програм који су уз помоћ оних који о њима брину и који им помажу припремили. Прво су наступили чланови Удружења МНРО уз подршку председнице госпође Радомирке, Раде Божиновски. Отпевали су неколико песама међу којима су биле песме „Еј, драги, драги божурове сади“, „Пукни зоро“, „Тамо далеко“ и „Српкињица једна мала“. Затим су наступили чланови Удружења „Живимо заједно“ који су такође отпевали неколико песама и песму „Ускршње јутро“ која почиње стиховима:

Ускршње јутро када се јави,
Сваком на лицу осмех заблиста.
Данас је празник, данас се слави
Дан Васкрсења Исуса Христа.

Господин Дејан Козић директор Удружења „Живимо заједно“  је рекао да су његови чланови припремили оперу „Часовничар“ у којој у хору, поред солиста  учествује њих око двадесет и најавио да ће део опере бити изведен на Витез Фесту. Истраживања у европским пројектима су показала да особе које су учествовале у драмским представама захваљујући ангажовању у драмским радњама постају комуникативне, оснаже се и изразе се као личност. То доприноси да у животу много боље пролазе, лакше нађу посао и склопе брак. Удружење „Живимо заједно“ ће, као вид признања за постигнуте резултате бити домаћин Међународног конгреса за особе са инвалидитетом који ће се 31. маја 2018. године одржати у Београду. За конгрес се већ пријавило око три стотине учесника, особа са инвалидитетом из више земаља а очекује се и велико учешће представника из наше земље.

На Витез Фесту 2018. су учествовали и Удружење за децу са инвалидитетом „Плава шкољка“ које је на штанду изложило вешто урађене рукотворине својих чланова и инклузивни мешовити хор „Исон“ из Новог Сада који је имао запажен наступ у културно уметничком програму.

Трпеза Црквене кухиње  за учеснике Витез Феста 2018.

Сви знамо да су у доба витезова цркве и манастири били средиште народног живота па је тако, на неки начин и овде било. Учесници, међу којима су били гости из иностранства, и домаћини Витез Феста 2018. су у предаху могли да се окрепе на црквеној, манастирској трпези. Волонтери ВДС-а служили су за трпезом топли оброк, кисели купус на старински начин и посну питу с печуркама. Све је припремљено у Црквеној кухињи Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке а посебан благослов је било то што је кисели купус даривао за потребе Црквене кухиње Манастир Велика Ремета. Првог дана на Врбицу подељено је седамсто и дугог дана фестивала на Цвети такође седамсто оброка. Али од бројки важније је да је све прошло у миру, љубави и добром расположењу. Трпеза је била постављена у белом шатору, попут оних средњевековних док се на позорници одвијао културно уметнички програм у коме су поред других учесника другог дана Витез Феста учествовали и чланови Удружења „Живимо Заједно“ који су извели представу „Торта на пет спратова“ и део опере „Часовничар“.

Све се одвијало под будним оком господина хаџи Зорана Душанова Мрђеновића председника Удружења Краљевског реда витезова и аутора Витез Феста.

Замолили смо господина Зорана да нам нешто више каже о Витез Фесту и о витешкој култури коју фестивал промовише. Јер сви видимо и осећамо да је данас једна другачија култура на сцени од витешке која је нашем народу била својствена. Господин Зоран се љубазно одазвао позиву рекавши:

-Када се човек бори за опстанак душе он мора да стално развија своју духовност. Ми смо кроз историју увек морали да се боримо и духовно и душевно и телесно. Такав нам је крст и таква нам је позиција, таква нам је историја. И ако се осврнемо на нашу историју, кад смо били на највишем нивоу културе, уметности, војинства то је било у време наше свете династије Немањић. Поготову у време Деспота Стефана Лазаревића који је наша крсна слава. Значи, шта је витешка култура, управо култура која произилази из тог стања трпљења, борбе за најузвишеније вредности, за божанске вредности које су наши преци и те како знали да привлаче зато што су имали велику веру и велику љубав. Зато  витешка култура је широк појам који говори како треба данас човек да се понаша, кога треба да слуша, шта треба да ради и на који начин  да опстане да би се на крају спасио. То је витешка култура.

Ми архетипом показујемо овде, највише због деце да је витез у лепом оделу, са лепим мачем, лепим понашањем и показујемо тај архетип кроз борбе, кроз разне активности типичне за витеза, као што су лукостреличарство, као јахање, као што су прављење лука и стреле, прављење шлемова, рукавица, реквизита. Има тога доста што је архетипско али оно што је преко потребно то је управо оно што сам поменуо, то је култура и уметност. И то је оно што смо данас представили на бини, један велелепни  програм који траје од јуче, и ево није стао, са најлепшим културно уметничким друштвима која су играла и уз лепе кореографије које враћају наше духовно стање. Чули сте дивне ансамбле, који су певали и духовну и етно-традиционалну, народну и класичну музику значи све оно што нас враћа у вертикалу. Ето, то је витешка култура. Надам се да сваке године на Витез Фесту, мада сам сигуран уствари,  да то успевамо да развијамо пошто  само само јуче имали педесет хиљада посетилаца на Врбици“.

Надамо се да ће све оно што су посетиоци Витез Феста 2018. видели, чули и доживели  помоћи да и сами допринесу враћању вредности витешке културе из времена светих Немањића  а тиме и духовне вертикале  у наш савремени живот.