Велика хуманитарна помоћ Румунске Православне Цркве

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Велика хуманитарна акција коју је Румунска православна црква покренеула убрзо након апела Светог Архијерејског Сабора СПЦ дала је прве резултате.

У уторак, 10. јуна, новчана помоћ Митрополије банатске РПЦ у виду робе купљене у Србији је убрзо кренула пут Малог Зворника.

Сутрадан, 11. јуна, у јутарњим часовима на гранични прелаз Ватин стигао је конвој са новом хуманитарном помоћи из Румуније. Представник Верског добротворног старатељства и представник хуманитарне организације „Срби за Србе“, коме дугујемо захвалност што је својим фотографском вештином забележио гостовање делегације РПЦ, дочекали су представнике епархија РПЦ, Темишварске епархије СПЦ, телевизијске станице РПЦ „ Тринитас“ (Trinitas TV) и румунског радија из Решице „Решица“ (Radio Reşiţa).

Након завршетка граничне процедуре, конвој од 2 шлепера, 2 комбинована возила, 1 комбинованог возила са приколицом и возила чланова делегације је у пратњи саобраћане полиције Србије под командом мајора Бранислава Симоновића стигао пред зграду Српске Патријаршије. Тамо их је ђакон Александар Секулић, секретар кабинета Његове Светости Патријарха Иринеја, срдачно дочекао пожелевши им добродошлицу, пренео им поздраве захвалности Његове Светости и показао патријаршијску капелу. Делегација је након тога била гост господина Милете Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде, који их је дочекао на свечаном ручку у Палати Србије. Пошто су обишли Храм Светога Саве, гости из Румуније су кренули у пратњи наше полиције пут Параћина, града којем је њихова помоћ била и намењена.

Са благодарношћу истичемо да је хуманитарна помоћ коју нам је братска Румунска Православна Црква упутила најзначајнија материјална помоћ коју је нека сестринска црква до сада послала страдалом српском народу. У конвоју који је стигао нашло се 100 душека, 80 кревета, велика количина хране, воде и хемијских средстава, укупно 51 тона вредне помоћи.

Извор: ВДС

 

***

11. јуна 2014. године у Параћин је стигла делегација Румунске православне цркве сачињена од свештеника који су били праћени сниматељима румунске националне телевизије, као и извештачима радија румунске Патријаршије. Браћа из РПЦ су сазнала за страдање своје српске браће у Поморављу, те су имали изричиту жељу да помоћ коју су прикупили стигне баш у ове крајеве.

Делегација је свечано дочекана испред цркве Свете Тројице у Параћину, након чега су оци заједничарили са нама у вечерњој молитви. После вечерње, постављено је окрепљење за наше госте у црквеној порти где је старешина цркве параћинске, протонамесник Братислав Ђорђевић, захвалио на указаној нам помоћи. По завршеном обеду, уз пратњу локалне полиције – којој још једном захваљујемо на сарадњи, делегација румунске цркве је одведена на најугроженија подручја града како би се и сама уверила у страхотне последице изливања овдашње реке Црнице. Затим, пут је настављен ка складишту које је Црквеној општини параћинској уступљено на коришћење од стране градске управе, где је извршен истовар два шлепера и три комбија хуманитарне помоћи, које је румунски народ послао Параћину. У разговору са члановима делегације, сазнали смо да је помоћ упућена од стране румунске Митрополије банатске са седиштем у Темишвару , Митрополије молдавске и буковинске са седиштем у Јашију, Епископије тулчанске са седиштем у Тулчи, Епископије северинске са седиштем у Дробета Турну Северину, затим Епископије карансебешке са седиштем у Карансебешу, као и српске Епископије темишварске са седиштем у Темишвару. По завршетку истовара помоћи, делегација је напустила град уз пратњу полиције. Овим путем се захваљујемо румунској Патријаршији, као и румунском народу на указаној нам помоћи. Такође, захвалност дугујемо и господину Браниславу Јоцићу, службенику Верског добротворног старатељства, који је допратио у Параћин ову делегацију и био медијатор у транспорту ове помоћи.

Ђакон цркве параћинске

Дејан Соколов