ВДС: Помоћ Параћину

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Дана 30. маја 2014. године, Црквеној Општини Параћин пристигла је помоћ за угрожене у поплави, насталој изливањем реке Црнице 15. маја.

Помоћ је овог пута пристигла из Српске православне Црквене Општине Марибор у Словенији, на челу са јерејем Миланом Јовановићем и јерејем Савом Косојевићем. Ова Црквена Општина је, у сарадњи са културно-уметничким друштвима у Марибору, до сада послала 4 војна камиона и 4 шлепера хуманитарне помоћи угроженима у поплавама у Републици Српској и Србији. Помоћ је Параћину стигла посредством Верског Добротворног Старатељства а залагањем свештеника Владимира Марковића, секретара ове организације.

Потребно је похвалити и Господина Александра Аксентића који је обезбедио транспорт робе из Београда до Параћина и који је велики број својих возила ставио на располагање Верском добротворном старатељству.

Најдубљу захвалност треба изразити и војсци Републике Словеније која је омогућила да 50 камиона бесплатно превозе помоћ ка Србији и Босни и Херцеговини. Велика количина хуманитарне помоћи обезбеђене у Словенији је управо дошла овим путем. Помоћ, која се састоји у одећи, води, храни, хигијенским средствима и хемијским средствима за чишћење кућа – која су Параћину и најпотребнија, биће подељена најугроженијима ангажовањем свештеника Цркве параћинске, који ће обиласком настрадалих домаћинстава делити поменуту помоћ по својим парохијама од врата до врата, како ниједна кућа којој помоћ треба (а процена је да је таквих кућа, које су биле сасвим поплављене и где је вода достизала висину и преко два метра, у Параћину око 1.200) не би била заборављена.

Ђакон цркве Свете Тројице у Параћину Дејан Соколов