ВДС и деца из Грчке приредили Светосимеоновски концерт на ПБФ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

У навечерје празника св. Симеона Мироточивог, у уторак, 25. фебруара 2020. године, са благословом Патријарха српског Иринеја, Верско добротворно старатељство АЕМ (ВДС), организовало је на Православном богословском факултету (ПБФ), Светосимеоновски концерт на којем је наступио хор и оркестар Музичке школе из грчког града Катерини, известио је репортер Радија Слово љубве Марко Весић. Изјаве за Радио Слово љубве, јереја Владе Марковића и директора МШ из Катеринија Георгија Вардахостаса, забележила је Сања Пановић. Опширније о овом лепом сабрању биће речи у емисији „Будимо људи“ у суботу, 29. фебруара у 11 часова.

„Овај концет је био покушај да искажемо малу захвалност Митрополиту Георгију који је у току више деценија домаћин СПЦ и који својим радом омогућава да наша деца, а посебно деца из вишедетних породица имају могућност да летују на грчком приморју“ нагласио је Секретар ВДС јереј Владимир Марковић у свом обраћању на почетку концерта.  

Деца из Музичке школе из грчког града Катерини, предвођена директором школе Георгијем Вардахостасом, првим диригентом Лазаром Цорбазидисом, главни корепетиром Стелом Камбуриту и диригентом Евтихијом Кавалито, извела су низ нумера грчке народне музике, а на крају су публику изненадили са две песме на српском језику: „Ми смо деца неба“ и „Тамо далеко“, коју су отпевали заједно са публиком.

Директор школе Георгије Вардахостас се захвалио на срдачној добродошлици и том приликом је истакао да су они са великом радошћу прихватили позив ВДС јер, како је казао „знамо и осећамо да се налазимо у пријатељској и братској земљи и народу“.

На крају се гостима из Грчке захвалио на доласку и извођењу дивне музике и декан ПБФ јереј проф. др Зоран Ранковић напоменувши да је оваквих окупљања и концерата било навише онда када је нашој земљи било најтеже, управо захваљујући тадашњим студентима теологије из Грчке на нашем Православном богословском факултету, те стога остаје нада да ћемо се и у будуће заједно окопљати.

На сам дан св. Симеона Мироточивог, у среду 26. фебруара 2020. године, гости из Грчке ће појати у светој Литургији заједно са нашим појцима у цркви Светих апостола Петра и Павла у Топчидеру. Затим ће отићи у Крушевац где ће такође приредити концерт (у Крушевачком позоришту, 26. фебруара у 18 часова). 

Извор: Радио Слово Љубве

Фото: Марко Весић

Изјава јереја Владимира Марковића за Слово љубве:

Директор Музичке школе из Катеринија, Георгије Вардахостас, говори за Слово љубве (преводи ђакон Бранислав Јоцић):

Прилог забележио репортер Марко Весић