Васкрс у Црквеној кухињи

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

На Светли и Велики празник Васкрсења Христовог наша Света Црква позива „У овај дан што га створи Господ радујмо се и веселимо се“. Та јединствена, небеска радост  испуњава у потпуности наше срце које жели да је подели са другима и да обрадује друге. Зато је и ове године на Васкрс у недељу 1. маја 2016. године била постављена  трпеза љубави у Црквеној кухињи Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке. За то су се потрудили бројни волонтери, донатори, пријатељи ВДС-а и запослени на челу са јерејем Владимиром Марковићем секретаром. Припреме су извршене благовремено. Свако од учесника ове велике, саборне акције је с љубављу уложио свој труд и прилог да би се припремила празнична трпеза за наше најсиромашније суграђане и да би се набавила, офарбала и поделила ускршња јаја за децу без родитељског старања која бораве у домовима и корисницима других установа које Милосрдна секција ВДС-а редовно посећује. Као да је свако дубоко у себи осећао да ће на крају посног пута, као некад Закхеј испунити велику жеља да види Господа ако се потруди да Га сретне и види, ако пружи руку љубави и саосећања онима који носе крст немаштине, болести или самоће.

Организација Our Serbs (Наши Срби) из Чикага чија је председница госпођа Kathy Fanslow је донацијом обезбедила средства за васкршњи ручак за близу 2.000 корисника Црквене кухиње а породично предузеће из Борче је као и претходних година обезбедило колаче. Средства за око 4.000 офарбаних и подељених ускршњих јаја обезбеђена су из фонда ВДС-а и бројних донатора међу којима је и Коло српских сестара Београда са председницом госпођом Милом Викторовић.

Васкршњи ручак је због великог броја од близу 2000 корисника подељен у виду пакета у којима је била печеница и прилози, а као додатак колачи. Ови пакети су уз учешће бројних волонтера благовремено припремљени и достављени уочи Васкрса пунктовима  Црквене кухиње при храмовима: Вазнесења Господњег у Жаркову, Св. Великомученика Георгија на Бежанији, Сабора Срба Светитеља на Карабурми, Св. Јована Владимира у Медаковићу и Св. Кнеза Лазара на Звездари тако да је на дан Васкрса празнични ручак с печеницом подељен свим корисницима Црквене кухиње.

У седишту Црквене кухиње у Француској 31 спремљено је тог јутра и око 1700 крофни које су уз сок послужене корисницима кухиње пре него што су добили ручак. Подела ручка је протекла у радосној, празничној атмосфери  уз поздрав Христос Васкрсе-Ваистину Васкрсе! волонтера и корисника.

Печеница и васкршња јаја су уочи Васкрса однети у Прихватилиште за одрасла лица у Кумодрашкој и том приликом су волонтери окупљеним корисницима и запосленима честитали Васкрс.

Васкршње јаје има своју симболику радости и новог живота. Волонтери Милосрдне секције ВДС-а су их на Васкрс однела  деци без родитељског старања која бораве у  домовима које Милосрдна секција редовно посећује: „Драгутин Филиповић Јуса“, „Дринка Павловић“, „Моша Пијаде“ и „Јован Јовановић Змај“. Васкршња јаја су однета и пацијентима Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“.

Ове године је ВДС  обезбедио 720 васкршњих јаја за болеснике Клиничког центра Србије међу којима су и деца на Институту за онкологију Србије. На тај начин се ВДС придружио акцији коју је на Васкрс организовао и спровео јереј Зоран Керезовић духовник Клиничког центра Србије. Болесницима свих клиника и присутном особљу честитан је Васкрс и подељено 2000 васкршњих јаја што је у болесничке собе унело радост и празнично расположење.

На други дан Васкрса 2. априла 2016. године волонтери Милосрдне секције ВДС-а присуствовали су Светој Литургији у капели Васкрсења Христовог у параклису Окружног затвора у Београду. Началствовали су јереј Глигорије Марковић духовник у Окружном затвору Србије и Специјалној затворској болници и ђакон Бранислв Јоцић. Волонтери су управи, запосленима и пристутним затвореницима честитали Васкрс и донели­­­­­­­­  500 васкршњих  јаја.

Знамо да се само љубав, али можемо рећи и радост, увећава ако се дели. То могу из искуства потврдити волонтери и запослени у ВДС-у који су учествовали у припреми и спровођењу ових активности и дародавци. А Јеванђељска љубав је најважнија особина и циљ човековог живота јер „Бог је љубав, и који пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему“ (I Јов.4,16).