vds-logo+text
spc-sr

„Узани пут води у живот вечни”

У недељу 14. маја 2017. године после Свете Литургије, Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства  Архиепископије београдско-карловачке посетили су пацијенте Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“ у Београду.

Иако волонтери редовно годинама уназад, посећују пацијенте ове болнице, сваки пут поново буду пријатно изненађени ведром атмосфером која влада међу пацијентима и поред тога што је рехабилитација по правилу дуга и тешка.

Наиме, пацијенти ове болнице су најчешће људи који  су остали без доњих екстремитета и који се у болници привикавају на ортопедска помагала и уче да ходају уз помоћ протеза.

Господин Радисав из Сопота који има 83 године а који је пре 20 година у несрећи изгубио ногу, радни век је провео као кувар у возу у вагон ресторану где је стекао огромно животно искуства прошавши возом велики део Европе. Овај крепки господин нам је испричао неколико анегдота из његовог богатог живота, одао нам је и неколико кулинарских тајни и показао фотографије своје породице, као и своју фотографију из војничких дана.

На другом крају болнице борави господин Срђан, ратни војни инвалид, који има 42 године и који ће ускоро постати отац по трећи пут. Иако је већ дуго инвалид није пошао „лакшим путем“ и предао се очајању већ је изабрао да превазилази проблеме и тешкоће са вером да све  што се догађа помаже на добро. Рекао нам је да редовно иде Светом Василију Острошком и у Хиландар. Ове године планира да са породицом оде на поклоњење и Светом Нектарију Егинском.

У истој соби је и господин Слађан који је ногу изгубио у саобраћајној несрећи када је помагао пријатељу да помери возило које је стало а друго возило је налетео на њега. Слушајући наш разговор о Светом Василију Острошком рекао је да жели и он да пође на поклоњење овом дивном Светитељу.

Разговарајући са овим људима дотакло нас је њихово трпељиво подношење невоља које су их задесиле, победе над њима и њихова животна радост.

„Обуците се – каже Господ – као изабраници Божији, свети и љубљени, у милосрђе, доброту, смиреноумље, кротост, дуготрпељивост.” (Кол. 3, 12)

„А на истинском путу је онај, који смирава срце и трпи страдање, знајући: постоји негде највиша правда, која је у стању не само да умири бол срца, већ и да га преведе у потпуно друго стање“ каже Блажени Серафим Роуз.

„Јер су уска врата и тесан пут што воде у живот, и мало их је који га налазе“.