Установа за дневни боравак особа са сметњама у менталном развоју „Сунце“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ученици трећег разреда Земунске гимназије су 20. априла ове године, заједно са својим вероучитељем господином Дарком Радовановићем и волонтерима Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, посетили Установу за дневни боравак особа са сметњама у менталном развоју „Сунце“ која са налази у Београду, у насељу Бежанијска коса.

У овој Установи дневно борави и до 130 лица са сметњама у развоју, најчешће лица са дауновим синдромом и аутиизмом.

Лица са дауновим синдромом су насмејани и топли људи који својом искеношћу и непосредношћу плене и зраче позитивно на све око себе, док су лица са аутизмом изолована и усамљена у свом свету који је нама  мање или више недоступан и по правилу не желе физички контакт. Залагањем породице и стручних лица различитих области лица са сметњама у развоју могу дивно да напредују, односно када брига и љубав изостану могу да остану на нивоу детета.

Тим стручних сардника ове установе, путем пажљиво одабраних активности прилагођених личним потребама и афинитетима сваког штићеника, помаже им да до максимума развију своје потенцијале и  вештине, односно да развију, одрже или коригују постојећи ниво способности како би се што лакше укључили у социјалну средину као равноправни чланови, а њиховим породицама пружају и помоћ и подршку.

У савремено уређеном простору, површине 2.500 м2, смештено  је неколико просторија за дневни боравак, терапеутских радионица, кабинет за домаћинство, сензорна соба, фискултурна сала, трпезарија, кухиња и канцеларије за запослене. У дворишту се налазе два мања спортска терена, сто за стони тенис, две љуљашке и башта  зачинског и лековитог биља о којима се штићеници старају.

У овом дневном боравку они се и друже, а посебно воле да певају и играју.

Господин Дарко Радовановић и његови ученици су кроз песму спонтано остварили присан контакт са штићеницима ове установе. Најпре су заједно отпеване васкршње песме и Химна Светом Сави, а затим су се низале песме популарне музике. Овоме су присуствовали и наши љубазни домаћини, директорка установе госпођа Марина Видојевић и дефектолог госпођа Јована Крстић, као и други запослени.

Одигране су и партије фудбала, добацивања лопте  и  стоног тениса.

Сви су били видно лепо расположени и насмејани. На крају посете договорено је да се ускоро поново дружимо.

Радујемо се нашем поновном сусрету.