vds-logo+text
spc-sr

Установа за дневни боравак особа са сметњама у менталном развоју „Сунце“

Ученици трећег разреда Земунске гимназије су 20. априла ове године, заједно са својим вероучитељем господином Дарком Радовановићем и волонтерима Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, посетили Установу за дневни боравак особа са сметњама у менталном развоју „Сунце“ која са налази у Београду, у насељу Бежанијска коса.

У овој Установи дневно борави и до 130 лица са сметњама у развоју, најчешће лица са дауновим синдромом и аутиизмом.

Лица са дауновим синдромом су насмејани и топли људи који својом искеношћу и непосредношћу плене и зраче позитивно на све око себе, док су лица са аутизмом изолована и усамљена у свом свету који је нама  мање или више недоступан и по правилу не желе физички контакт. Залагањем породице и стручних лица различитих области лица са сметњама у развоју могу дивно да напредују, односно када брига и љубав изостану могу да остану на нивоу детета.

Тим стручних сардника ове установе, путем пажљиво одабраних активности прилагођених личним потребама и афинитетима сваког штићеника, помаже им да до максимума развију своје потенцијале и  вештине, односно да развију, одрже или коригују постојећи ниво способности како би се што лакше укључили у социјалну средину као равноправни чланови, а њиховим породицама пружају и помоћ и подршку.

У савремено уређеном простору, површине 2.500 м2, смештено  је неколико просторија за дневни боравак, терапеутских радионица, кабинет за домаћинство, сензорна соба, фискултурна сала, трпезарија, кухиња и канцеларије за запослене. У дворишту се налазе два мања спортска терена, сто за стони тенис, две љуљашке и башта  зачинског и лековитог биља о којима се штићеници старају.

У овом дневном боравку они се и друже, а посебно воле да певају и играју.

Господин Дарко Радовановић и његови ученици су кроз песму спонтано остварили присан контакт са штићеницима ове установе. Најпре су заједно отпеване васкршње песме и Химна Светом Сави, а затим су се низале песме популарне музике. Овоме су присуствовали и наши љубазни домаћини, директорка установе госпођа Марина Видојевић и дефектолог госпођа Јована Крстић, као и други запослени.

Одигране су и партије фудбала, добацивања лопте  и  стоног тениса.

Сви су били видно лепо расположени и насмејани. На крају посете договорено је да се ускоро поново дружимо.

Радујемо се нашем поновном сусрету.