vds-logo+text
spc-sr

Уручене Награде града Београда

Награде града Београда за 2015. годину додељене су јуче 14. пут на свечаности у Старом двору приређеној у оквиру „Дана Београда”. Признања која се додељују у 19 категорија најзаслужнијим грађанима уручио је градоначелник Синиша Мали. Први човек престонице нагласио је да су награде града уручене најбољима међу најбољима, суграђанима који су их заслужили радом, знањем и талентом.
– Ово је прилика да награђенима кажемо и велико хвала јер мењају набоље наш град и нашу земљу. Они су пример младим генерацијама да своје снове могу да остваре у Србији и у своме граду, да не морају да одлазе из земље – истакао је Мали захваливши жирију на успешно обављеном послу.
У име лауреата захвалили су Марко Грујић, фудбалер, и Славиша Орловић, професор Факултета политичких наука. Грујић је истакао да ће се као амбасадор свог града и земље трудити да на најбољи могући начин оправда признање. Орловић је додао да нико од добитника није стварао како би добио ову награду, али да је лепо што су сви они награђени за области којима су се посветили.

Ове године награда није додељена у две категорије – у области проналазаштва и за стваралаштво младих у области уметности.

Наредне године листа признања би могла да буде дужа за још једно. Недавно је Удружење учесника омладинских радних акција поднело иницијативу за установљење Награде „Бранко Пешић” која би се додељивала за неимарске подухвате, унапређење развоја престонице и њену модернизацију. Ову иницијативу подржали су „Политика” и Никола Никодијевић, председник Скупштине града.

У оквиру овогодишњих „Дана Београда”, који су трајали од суботе до јуче, на неколико локација у граду приређено је више од 40 културних дешавања – концерата, изложби, јавних вођења…

———————————————————

ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА ЗА 2015.

Књижевност и преводно стваралаштво

Петар Цветковић, за књигу „Поглед с трема”

Позоришно стваралаштво

Небојша Глоговац, за улогу судије Адама у представи „Разбијени крчаг”

Филм и радио-телевизијско стваралаштво

Вук Ршумовић, за сценарио и режију играног филма „Ничије дете”

Ликовно и примењено стваралаштво, визуелни и проширени медије

Милица Стевановић, за ретроспективну изложбу „Милица Стевановић – настајање слике”

Музика и музичко-сценско стваралаштво

Дејан Деспић, за премијерно извођење „Кончертина оп. 202а за виолину и гудаче/Софији ди Сома”

Друштвене и хуманистичке науке

проф. др Славиша Орловић, за дело „Изборни    бумеранг – политичке последице изборних система”

Природне и техничке науке

др Александра Малуцков и др Љупчо Хаџиевски, за дело „Stable optical vortices in nonlinear multicore fibres”

Рад или резултати изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине

проф. др Мирослав Ђорђевић

Изузетно дело које представља допринос у развоју медицине

проф. др Лазар Давидовић, за дело „Хирургија аорте”

Архитектура и урбанизам

Влада Славица, за реализовано дело Центар за особе ометене у развоју „Предах плус”

Пољопривреда

Миливоје Стевановић

Новинарство

Владимир Паликућа, за рад у редакцији Београдске хронике и јутарњег програма РТС-а

Образовање

Елизабета Максовић, за рад са децом у вртићу „Радосно детињство” на Чукарици

Спорт

Марко Грујић, за освајање златне медаље са репрезентацијом Србије на Светском првенству за фудбалере до 20 година на Новом Зеланду

Херојско дело

јереј Владимир Марковић, за рад у организацији Верско добротворно старатељство и Црквеној народној кухињи

Дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града

проф. др Радмила Маринковић, за истраживачки рад у подручју српске средњовековне књижевности и културе, за педагошки рад у подручју високог образовања

СТВАРАЛАШТВО МЛАДИХ

Наука

др Младен Стајић, за докторску дисертацију „Пророчанства и прекогниција – од културне конструкције времена до политичке употребе”

Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град

Немања Радуловић, за концерт у Студентском парку у оквиру Белефа

НАГРАДА „СВЕТИСЛАВ СТОЈАНОВИЋ”

Марко Јовић, радник Ватрогасно-спасилачког батаљона Звездара, за исказану стручност и храброст на гашењу пожара у Дому за смештај старих лица у Улици Михаила Булгакова 38 и спасавању и евакуацији 24 лакше и тешко покретне особе, а посебно у спасавању три старије жене заробљене у поткровљу објекта

Ватрогасно-спасилачка чета Земун, за изузетне резултате остварене у области заштите од пожара, спасавања лица и имовине угрожене пожаром, експлозијама, акцидентима са опасним материјама, елементарним и другим непогодама

ANKETA-jerej-vladimir-markovic
Јереј Владимир Марковић
Велика је част примити Награду града Београда. Она је потврда за све оно што смо урадили у последњих седам година за црквену кухињу и наш напор да та кухиња заживи, да храни све више људи. Све то је добило потврду од комисије која је пре месец дана раскинула успешну сарадњу која је трајала четири године. С једне стране мало смо разочарани, а са друге ми је драго да постоје људи из културне бранше који су увидели да овај рад треба наградити.

фото Д. Мучибабић и А. Јовановић

Извор: Политика

logo-slovoljubve

Градоначелник Београда јуче је уручио у Старом двору награде Града Београда које се по четрнаести пут у деветнаест категорија додељују најзаслужнијим грађанима за претходну годину. Међу лауреатима је и свештеник Владимир Марковић, секретар Верског добротворног старатељства који је добио награду града Београда за херојско дело. Отац Влада је за наш радио рекао да је награда потврда да чине добро, али да је стигла у тренутку када је ВДС прекинуо сарадњу са Градом Београдом коју је имао током претходне четири године.

Извор: Радио Слово љубве

Насловна фотогравија: Беоинфо