„Учимо и опорављамо се заједно“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке Српске православне цркве и ове среде, 08.марта 2017.године заједно са јерејем Зораном Керезовићем духовником Клиничког центра Србије, посетили су децу која се лече на дечијем одељењу Института за онкологију и радиологију у Београду, дарујући им воће са жељом да брзо оздраве.

После заједничке молитве свих присутних за оздрављење деце, отац Зоран Керезовићем је децу причестио Светим Даровима. Приметно је да се у овој болници све више деце причешћује.

Када смо дошли у посету управо се завршавао час веронауке а очекивало се да почне час историје, тако да смо били у могућности да видимо како је организована настава у овој болници и са колико љубави и стрпљења учитељи и наставници уче децу, а посебно колико се деца труде да заслуже добре оцене. Дирнула нас је храброст и снага ове деце која се свакодневно суочавају и боре са болешћу која их је задесила, трудећи се да се прилагоде новонасталој ситуацији, тако што развијају своје потенцијале и креативност у жељи да се што пре укључе у нормалан ток школовања.

Иначе, у  Србији се у сваком тренутку велики број деце  школског узраста налази на краћем или дужем болничком или кућном лечењу. Како се ради о болестима које је потребно лечити некад и годинама, као што су малигна обољења, леукемија, дечја и церебрална парализа, мишићна дистрофија, обољења кичменог стуба, различите повреде, аутизам, психички проблем и друге теже болести, ова деца или не могу уопште да похађају наставу  у редовним школама или морају привремено да прекину похађање наставе.

Како би се омогућило сваком детету да се школује, спречило нагомилавање градива које је касније тешко надокнадити, али првенствено  из разлога што учење благотворно утиче на опоравак, ова деца могу током лечења да наставе школовање у основној школи Др Драган Херцог у Београду. Ова школа, јединствена у Србији, образује децу са здравственим проблемима тако што учитељи и наставници ове школе свакодневно држе наставу у 11 београдских дечијих болница и домовима ученика, трудећи се да деца у стицању образовању не  заостају за својим вршњацима, односно како кажу „учимо и опорављамо се заједно.“

Школа је у марту ове године два пута заредом одвела своје ученике у једнодневну посету фрушкогорским манастирима, у чему су им као пратиоци деце помогли и поједини волонтери Милосрдне секције ВДС.

Док смо чекали да почне час историје упознали смо девојчицу, ученицу седмог разреда која је управо била примљена у болницу. Очекујући почетак часа на којем је тек требало да се упозна са наставником, ова девојчица се на глас преслишавала. Слушајући је подсетили смо се како је изгледао живот у Србији у доба Светог деспота Стефана Лазаревића и житија Светитеља, који је у бременитом времену за Србију, а нешто мало старији од ове девојчице, постао владар Србије. Овај дивни Светитељ  владао је мудро и праведно.  Био је веома образован али и смеран, богат али и милосрдан, храбар али и пожртвован, песник, родољуб, витез, узор у врлини и истрајности, свети пример на који може да се угледа и који може да укрепи.

Нека Милостиви Господ молитвама Светог деспота Стефана подари деци радост и благослов Небески.