У сусрет Божићу – Даривање деце

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

„Ми смо деца неба“ била је једна од песама коју је отпевао дечији хор „Звонце“ у претпразништво рођења Богомладенца Христа на почетку свечане  поделе божићних пакетића деци четвртог јануара 2018. године у Крипти  Храма Светог Саве. Стихови ове песме и чисти, звонки гласови деце под куполом заветног храма српског народа у цркви Светог Кнеза Лазара као да су повезали векове сведочећи да и  данас, као у време Светог Саве и наших светих предака који су нас са својих икона немо гледали „за Небеско Царство битку бијемо“.

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј је са радошћу уручио божићне пакетиће деци међу којом је било највише деце из вишедетних породица и деце корисника Црквене кухиње Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке чије се све активности одвијају под покровитељством Његове Светости Патријарха Г. Иринеја. Међу гостима на овој свечаности су били највиши представници  Републике Србије, госпођа Маја Гојковић, председница Скупштине, господин Никола Селаковић генерални секретар председника Републике Србије и други високи гости и пријатељи ВДС-а. Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју су при додели пакетића помогли пријатељи ВДС-а међу којима су биле госпођа Кети Фенслоу председница Хуманитарне организације „Наши Срби“ из Чикага, која је специјално за ову прилику допутовала у Београд и госпођа Мила Викторовић председница Кола српских сестара.

Свечану доделу пакетића организовало је Верско добротворно старатељство уз учешће бројних донатора и волонтера и запослених у ВДС-у. Божићне пакетиће су, уз учешће средстава из фонда ВДС-а обезбедили: Коло српских сестара, „Светосавско звонце“, Међународна православна хуманитарна организација, Хуманитарна организација „Our Serbs“-„Наши Срби“ из Чикага са њеном председницом госпођом Кети Фенслоу, Општина Палилула и Шабачка Млекара. Пакетићи су припремљени за децу из вишедетних породица, децу без родитељског старања у домовима социјалне заштите Града Београда, за децу потребитих, корисника Црквене кухиње, за удружења КЕЦ и МНРО, за ученике школе за оштећене слухом „Стефан Дечански“ и за децу запослених у Патријаршији. Припремљено је 1.500 пакетића и највећи део деце, њих око 900 примило је пакетиће на свечаности у Крипти Храма Светог Саве.

Породица је домаћа црква која у борби за Небеско Царство има важну, можда и одлучујућу улогу и ова свечаност је само саставни део активности које Верско добротворно старатељство спроводи по благослову Патријарха Г. Иринеја у оквиру акције „Подршка породици“, која је посебно усмерена на вишедетне породице. Њих је било највише међу присутнима и приметна је била радост не само деце него и њихових родитеља јер су кроз присуство Патријарха Г. Иринеја осетили његов благослов и подршку. А то је уз дечију радост због поклона које им је уручио Патријарх најлепши поклон за Божић празник Љубави Божије, кад се радујемо што у животу нисмо сами јер је С Нами Бог, Емануил , Исус Христос Син Божији.