vds-logo+text
spc-sr

У сликарском атељеу дечијег дома

У недељи којом почињу припреме за Велики Часни пост кад се на Светој Литургији читало Јеванђеље о Митару и фарисеју волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су 21. фебруара 2016. године посетили Дом за децу без родитељског старања „Јован Јовановић Змај“ у саставу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду и дружили се са његовим штићеницима. У посету су кренули после Свете Литургије носећи у срцу поуку из Јеванђеља колико је важно за наш живот и наше спасење да увек, као митар-цариник приносимо Господу искрено покајање и чврсту веру у Његово милосрђе.

У Дому тренутно борави тридесетчетворо деце. Подељени су у четири групе и са њима предано ради стручно особље, педагози, специјани васпитачи, психолози и социјални радници. Особље Дома нас је као и увек врло љубазно примило. У посету смо донели воће, слаткише и „Православље“. Деца су се радо послужила и брзо успоставила контакт, нарочито са младим волонтерима који су деци посебно интересантни. Свако је нашао саговорника да поприча, покаже шта зна или покаже своју собу. Неко је отворио душу у којој су трауме из детињства оставиле дубоке ожиљке па саосећање и разговор са волонтером представљају макар и тренутно охрабрење и подршку.

У Дому је омиљено место „Сликарски атеље“ где се одржава ликовно креативна радионица коју води васпитач педагог госпођа Радмила Поњавић која је рекла да деца воле рад са глином што се и види на изложеним радовима. Нама је понудила да изаберемо на поклон неку од врло лепих „минијатура“ које су урадили њени ученици. Колико рад са глином може неком да значи једна млада штићеница-уметница овако је описала „Глина је сама по себи лепа. Кад радим са глином избацујем негативне емоције, сав бес. Пружам јој љубав и бес, све из себе, понекад сам и нежна“. Мада деца воле рад са глином, могу пуно да науче и имају одличне скоро професионалне услове нико се до сада није одличио да се школује и бави керамиком и примењеном уметношћу рекла је васпитачица госпођа Поњавић. Вероватно зато што деца са лошим породичним искуством упркос великог труда стручног особља Дома много теже напредују него деца која живе у својим породицама окружена родитељском љубављу.

Ми знамо да је љубав срж наше вере јер је Бог Љубав и да смо позвани да својим животом сведочимо о Тој Божијој Љубави према човеку. Све активности Милосрдне секције ВДС-а, као и ова посета деци без родитељског старања у Дому „Јован Јовановић Змај“ су скроман начин тог сведочења где се кроз разговор и дружење саосећа, дели туга и пружа подршка и охрабрење нашим ближњима, деци и одраслима, који су остављени, болесни и немоћни. Сви који желе да се придруже и својом љубављу нас подрже су добродошли.