Твоје рођење, Богородице Дјево, објави радост целој Васељени,…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У динамику свакодневног живота црквени празници које молитвено и богослужбено прослављамо уносе једну сасвим другачију динамику која наша хтења и цео наш живот усмерава ка задобијању Царства небеског. То је важно увек, а посебно у време тешкоћа и искушења јер молитвеним прослављањем Господњих, Богородичиних и празника светитеља учвршћујемо и продубљујемо нашу веру, јачамо молитву и учимо како да љубављу одговоримо на велику љубав Бога према нама, према човеку. И учимо да живимо радосно као што певамо у тропару на празник Рођења Пресвете Богородице „Твоје рођење, Богородице Дјево, објави радост целој Васељени, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, Који разрушивши прародитељску клетву даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам Живот вечни.”

На овај велики празник Рођења Мајке Божије у среду 21. септембра 2016. године волонтери Милосрдне секције ВДС-а су заједно са јерејем Зораном Керезовићем духовником Клиничког центра Србије дошли у уобичајену посету деци на Институту за онкологију Србије. Волонтери по благослову јереја Владимира Марковића секретара ВДС-а редовно, два до три пута месечно долазе у посете деци на Институту, друже се са њима и труде да деци и њиховим родитељима пруже подршку и охрабрење у борби коју са болешћу заједно са њима воде лекари и медицинско особље Института.

У дневном боравку су већ била деца и њихови родитељи. Отац Зоран је честитао празник и помолио се да Господ Сведржитељ посети Својом милошћу младенце ове, поменувши их по имену и пружи руку Своју и исцели их. Пожелео је да Господ деци да свако добро које им њихови родитељи желе. Отац Зоран је говорио о великој благодати Свете тајне Причешћа, што често истиче јер увек има нових пацијената, и  причестио децу док су волонтери појали Тијело Христово примите, Источника бесмертнаго кусите. Отац Зоран је обишао децу по собама која нису могла доћи у боравак и причестио их.

Волонтери су поделили воће које су донели и разговарали са децом и њиховим родитељима. Ма како болест била озбиљна важно је разумети, охрабрити и нашалити се. Много значи свето причешће и молитва који духовно ободрују. Значи и разговор о Богу, Његовом недокучивом промислу о нама, о Мајци Божијој нашој великој молитвеници пред Сином њеним и Господом нашим, о светитељима и крсној слави. Са децом се разговара о њиховим интересовањима и плановима. Почела је школска година и за њих јер је важно да због дуготрајног процеса лечења не изгубе континуитет. Наставу обављају наставници ОШ „Др Драгутин Херцог”.

Видимо да и болест може променити динамику свакодневног живота.

Тада динамика црквених празника и њихово богслужбено прослављање који наш живот усмеравају ка задобијању Царства небеског и у најтежим тренутцима пружају сигурност, спокојство и наду и ону посебну радост о којој певамо у тропару на празник Рођења Пресвете Богородице.