Треће доба

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

„Научи нас тако бројати дане наше, да бисмо стекли срце мудро“ ( Пс.89:12)

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су у недељу 7. фебруара 2016. године после Свете Литургије посетили наше најстарије суграђане који бораве у Дому Стационару у Диљској на Карабурми у саставу Геронтолошког центра Београд. Као и све посете после Свете Литургије и ова посета је била прожета неком посебном радошћу коју волонтери кроз разговор и дружење желе да пренесу нашим најстаријим суграђанима који нису у могућности да дођу на богослужење. За њих је увек најважније да их саслушате и разумете. Нарочито оне особе које су имале велике ломове у свом животу што је оставило неизбрисив траг у њиховој души.

Али има и необичних, зачуђујућих примера. Сасвим недавно је у овај дом дошла госпођа Јулијана која је рођена 1915. године и 7. марта ће напунити 101. годину живота. До доласка у Дом је живела у својој кући, сама ишла у куповину. Била је у браку 49 година а после мужевљеве смрти 1986. године живела је 30 година сама у свом стану док, сад недавно није дошла у Дом. Мада јој живот није био лак, радила је у фабрикама текстила рекла је да јој је било лепо, живела је мирно, скромно ишла је у цркву ту на Карабурми где је становала. Верујућа је особа и сама каже да јој је Бог дао овако дуг живот. Увек је све сама радила, а у пензији је већ тридесет година. Са нама је разговарала живо и јасно као да није рођена пре једног века.

Наша стара познаница песникиња Дома госпођа Љиљана Живановић је на свој песнички начин пожелела доброошлицу госпођи Јулијани:

Добродошлица

Кориснице, миљенице, слављенице,
нека увек и у Диљској блиста Ваше лепо лице.
Вешплав плава боја косе прекрива Ваше власи седе,
Очи су Вам као небо нетремице право гледе.

Драга Јуло, Јулијана сад живите ту са нама.
Цео Дом сте освојили тако љупки, чили, мили.
Миљенице драга, мила, одмах си ме придобила.

Па и сама добих крила,
песму пишем да Вас обрадујем.
У Дому сте ту се не самује, за рођендан коло поведите,
Са игром и са песмом све нас освојите.

Сусрет са старошћу или болешћу увек подстиче и размишљање о крају нашег живота и сусрету са Господом који нас очекује. Подстиче нас да преиспитамо да ли живимо по Јеванђељу, како проводимо време и дане и да ли се молимо Господу, да би тако живели, као што се молио псалмопојац Давид: „Научи нас тако бројати дане наше, да бисмо стекли срце мудро“ ( Пс.89:12).