vds-logo+text
spc-sr

„Тајна љубави”

На Светој Литургији у Параклису Светог Јована Шангајског на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ сабрали су се у недељу 20. новембра 2016. године поред пацијената међу којима је било пуно деце и волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства који су после Свете Литургије посетили децу на одељењу. Протојереј ставрофор Станко Трајковић је началствовао Светом Литургијом. Проповед на Јеванђеље о убогом Лазару (Лк. 16,19-31) одржао је протојереј-ставрофор Ратко Савић који заједно са оцем Станком служи у Параклису.

У својој беседи отац Ратко је између осталог рекао. „Овде у земаљском животу, браћо и сестре ми обично сматрамо богате људе за срећне, а сиромашне за несрећне. Али, уствари много пута бива обрнуто. Људи који имају спољашње богатство могу бити велики несрећници, а многи сиромаси осећају унутрашњу срећу. Али је истина да богатство и сиромаштво подједнако могу да буду штетни или спасоносни за људе у вечном животу. То зависи од начина како се они користе богатством које им је привремено дато и како сносе сиротињу која их је привремено снашла. Зависи од благости или суровости њихових срца. Истинско објашњење по овом питању даје нам текст прочитаног Јеванђеља на Служби Божијој….Сви путеви човечијег живота вођени вером, уз помоћ Божију воде у царство небеске радости. Али путеви безверја и живот у њему кроз искварену вољу воде у царство  пакла…“.

Међу причасницима је било пуно деце која су на лечењу на Институту и са  којом су се после Свете Литургије волонтери дружили у болничком холу. Прво су се упознали са децом која су дошла из разних градова: Ваљева, Рашке, Босилеграда, Смедерева и Краљева. Међу волонтерима су биле нове, младе снаге и контакт са децом је брзо успостављен уз пуно шале и по коју песму. Разговарало се и о вери, прочитана је песма „Тајна љубави“ из „Светосавског звонца“ и са оцем Ратком сложно је отпевана химна Светом Сави. Волонтери су затим посетили децу по собама, поделили воће и „Светосавско звонце“ и „Мисионар“. Тамо где су околности дозвољавале било је поред разговора песме и шале. Најлепши тренутак је био кад би песма „Нек’ свуд љубав сја, нек’ свуд љубав сја, све људе нека спаја.“ детету које је певало измамила осмех на лицу или кад су сложно и од срца сви у соби заједно са присутним родитељима отпевали Светосавску химну.  Дечија радост је била велика радост за све волонтере.

Верујемо да је цела посета волонтера Милосрдне секције  деци која су овој институцији на лечењу протекла под благословом Светог Јована Шангајског чудотворца последњих времена коме је посвећен Параклис на Институту за ортопедско- хируршке болести „Бањица“. Свети Јован је био велики аскета и молитвеник. Као владика Шангајски и Санфранцискански он  је поред многобројних обавеза редовно, скоро свакодневно посећивао болнице, хитао болесницима молио се за њих   и причешћивао их. Многи су његовим молитвама добили исцељење или решење „нерешивих“ проблема. Његова љубав према Христу је била велика зато је он неуморно посећивао и помагао болеснима, невољнима, напуштенима и сиромашнима знајући да хитајући њима хита Господу Који је рекао „кад учинисте једноме од ове Моје најмање браће Мени учинисте“ (Мт,25,40).