Сви смо сарадници Божији на путу исцељења

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Институт за онкологију и радиологију Србије прославио славу Светог Нектарија Егинског Чудотворца

Силвирије изданка и Егине чувара који се у последње доба јави, врлине пријатеља искреног поштујемо верни као божанственог служитеља Христовог јер источава многобројна исцељења онима који благочестиво вапију: слава Христу који те прослави, слава Ономе Који ти даде благодат чудотворења, слава Ономе Који кроз тебе свима даје исцељење.

Господ Исус Христос, Емануил „С нами Бог“ говори нам и данас на много начина а можда најречитије кроз своје светитеље преко којих као у време када је ходио Галилејом и Јудејом Он исцељује сваку болест и немоћ у народу. Као што то чини кроз Светог Нектарија Егинског коме се широм васељене узносе молитвени уздаси за исцељење од душевних и телесних недуга а највише за исцељење од карцинома, од рака како још зовемо ову подмуклу  болест. Свети Нектарије је заштитник и слава Институт за онкологију и радиологију Србије који је и ове године молитвено и свечано обележио своју славу.

У храму Светих врача Козме и Дамјана у Клиничком центру Србије служена је Света Литургија на дан славе 22. новембра 2019. године. Началствовао је протојереј-ставрофор Милојко Топаловић  и саслуживали јереј Владимир Марковић и старешина цркве јереј Зоран Керезовић и ђакон Бранислав Јоцић. Међу верним народом су били и волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства који са јерејем Зораном Керезовићем духовником Клиничког центра Србије редовно посећују децу која се лече на Институту за онкологију.

-Нека би Свети Нектарије Егински,  рекао је у беседи отац Влада, био моћан заштитник и покровитељ наш. И у болестима и у слабостима нашим да нам буде исцелитељ онако како је помагао и исцељивао и како је Бог кроз њега пројавио своју величину и своју милост према људском роду. Велика је ствар за мене лично да ево данас први пут богослужим овде са браћом свештеницима у овом храму који се подиже и  васкрсава у свој својој пуноћи и слави коју је имао пре Другог светског рата када смо и те како поклањали пажњу на Божију милост и Божију помоћ у нашим немоћима и слабостима. Ко више него болесници и они који пате и страдају разуме наш однос и нашу зависност од Бога. А ко више треба да благодари Богу  него сви ми  који се осећамо способни и здрави, за све оно што нам дарује за свакодневни живот. Велика је ствар да се окупљамо овде и да се овај храм из године у годину све више и више изграђује и завршава да ево можемо да служимо Свету Литургију захваљујући пре свега труду и жртви коју подноси свештеник и брат Зоран овде у име Цркве обилазећи све оне болеснике доносећи и проносећи Благу вест Јеванђеља, уливајући наду и доносећи Христа болесницима на постељу“.

По завршетку Свете службе јереј Владимир Марковић је заједно са служашчима дошао у Институт за онкологију. У присуству руководства Института, Њеног Краљевског височанства принцезе Катарине, лекара и домаћина славе проф. др Данице Грујичић в.д. Института отац Влада је благословио славско жито и  преломио славски колач. Он је честитао празник и славу запосленима и пренео благослов Његове светости Патријарха српског Г. Иринеја и пожелео пуно успеха у даљем раду. Рекао је да је велика ствар да данас славимо овако великог светитеља и да je Господ, кроз чуда која је кроз Светог Нектарија учинио показао да је његов животни пут једини исправан и једини могућ за православне хришћане. „Значајно је што га овде славимо зато што је ово место борбе која не престаје, свакодневне борбе. У тој борби за живот и за здравље сваког човека превасходну и најзначајнију улогу имате ви који ту борбу водите и који осмишљавате њену стратегију. Јако је битно да имате пуну свест да вам Господ даје инспирацију, да вас Господ инспирише, да вам шаље благодатну силу Духа Светога да задржите све оне племените и  дивне врлине и особине које су вас некада инспирисале да постанете лекари, да помажете људима, да их лечите. Ова свест да вам Господ помаже је толико важна јер поред свих достигнућа модерне науке постоји једна граница коју никако сами не можемо да пређемо, него нам у помоћ притиче сам Господ. Притичу сви они други људи који су ваши сатрудбеници међу којима су свештеници, духовници који треба да вам помогну у том добром делу. Да људи који су слаби, који не могу да разумеју шта значи понети крст, шта значи пострадати, да ти људи схвате шта значи подвиг и шта Господ дарује после сваког подвига, јер успех је заправо немогућ без подвига. Сви смо заједно укључени у ово велико и дивно дело, сви смо сарадници Божији на путу исцељења.“

У овом свечаном тренутку отац Влада се сетио и првих прегаоца на обнављању богослужбеног живота при нашим болницама. Сетио се да је на данашњи дан као студент Богословског факултета са својим колегама помагао блаженопочившем свештенику Милану Томићу  који је служио прву Литургију после Другог светског рата у капели Ургентног центра.

Сећа се добро отац Влада да је у то време Патријарх блаженопочивши Павле проту Милана Томића  поставио за духовника Клиничког центра баш зато што се њему, проти Милану, као човеку десило лично чудо. Свети Нектарије коме се ноћима усрдно молио га је исцелио. Сигурно је, рекао је отац Влада, он заслужан што смо се ми овде данас окупили и да је тако  кренула да се преноси слава Светог Нектарија у Београду. Отац Влада се сећа и првих Литургија које су служене у  ходнику Института и  присуства доктора Џодића на њима и првог духовника на онкологији  протојереја-стврофора Љубодрага Петровића, оца  Љубе.

Отац Влада је на крају своје беседе још једном рекао: „Желим вам пуно  успеха и инспирације и Божијег благослова у свему овом што радите и молим заштиту и покровитељство Светог Нектарија Егинског и свих других наших српских светитеља чудотвораца  које имамо у последње време, кроз које нам Бог пројављује да је милостив и благ према нама. Господ нека вас све благослови, нека вам буде на здравље, на спасење и да дуго година у здрављу ви али и сви ваши наследници славите Светог Нектарија.“