vds-logo+text
spc-sr

Свето Причешће и заједничка молитва на онкологији

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

У дневном боравку Дечијег одељења Института за онкологију деца и њихови родитељи су у среду 18. октобра 2017. године били окупљени очекујући јереја Зорана Керезовића да дође да се за њих помоли и причести их. Са оцем Зораном духовником Клиничког центра Србије су у посету деци дошли и волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке који овде редовно долазе два пута месечно и наилазе на врло љубазан пријем запослених. Савет Светог Апостола Павла  „Молите се без престанка“ (1. Сол. 5,17) често, нажалост, схватимо озбиљно и послушамо само кад болест закуца на наша врата или се нађемо у некој другој невољи. Томе много доприноси време у коме живимо јер смо преплављени потребним и још више непотребним информацијама а благодат техничких и технолошких достигнућа која олакшавају свакодневни живот обично окупира нашу пажњу више него што би требало. Све то утиче да олако узимамо Спаситељеве речи: „Не брините се, дакле говорећи: шта ћемо јести, или шта ћемо пити, или чиме ћемо се одјенути?… Него иштите најпре Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се  све додати“ (Мт. 6,31,33) и расипамо наше драгоцено време у коме молитва и испуњавање  Јеванђелских заповести нису на првом месту.

Свето Причешће и заједничка молитва увек делују благотворно на децу и њихове родитеље. После молитва Оче наш отац Зорана се за сву децу на одељењу помолио  Господу Сведржитељу, лекару душа и тела да пружи руку своју да их исцели, уклони сваку муку, врућицу, запрети духу болести и да благослови и поштеди своје створење. Отац Зоран је затим рекао да сва крштена деца могу да се причесте и да Црква даје то као благодат, да деца имају као темељ благодат Божију коју добијају кроз Свето Причешће. Отац Зоран је причестио присутну децу док су волонтери појали Тијело Христово примите, Источника бесмертнаго вкусите причестивши затим и децу која су остала на својим болесничким постељама.

После заједничке молитве волонтери су се дружили са децом и разговарали са њиховим родитељима. Болнички дан је дуг, процес лечења сложен и дуготрајан и захтева велико стрпљење. Свако је прича за себе али сви желе само једно, да мали болесници оздраве и  врате се у нормалан живот. Родитељи су свесни да је уз сва достигнућа савремене медицине и велики труд лекара и њихових сарадника код ове болести исход неизвестан. Верујући родитељи се уздају у Божију помоћ јер знају да тамо где је струка немоћна може помоћи само Бог. Њима највише и значи разговор о вери у Бога и молитви, то  крепи њихову веру у Господа и молитвену помоћ светитеља којима се обраћају .Задивљујућа је вера једног старијег дечака и његово уздање у помоћ Светог Нектарија и Светог Аве Јустина. Гледао је филм „Бог има последњу реч“, а радо ће погледати и филм „Јастуче Светог Некктарија“ за који није знао. Радо би путовао на поклоњење Светом Нектарију у Егину ако му здравстевно стање дозволи. Родитељима који су кроз болест свог детета почели, како сами кажу, више да иду у Цркву такође су потребни разговори јер желе пуно тога да науче да би променили свој живот, приближили се Богу и помогли свом детету.

Мада је деци која су на лечењу помућена радост детињства она су кад им то деловање терапије дозвољава ведра и спремна за шалу и учење. Једна девојчица је тренутно имала час српског језика и пажљиво је писмено одговарала на питања. Она воли да црта па нам је учитељица показала њене цртеже на којима је и  лутка, омиљена играчка. Похвали ли смо њен рад и пожелели да тако настави.

Враћамо се у градску вреву коју увек после ових посета гледамо другим очима. Молитва за децу Господу Сведржитељу, лекару душа и тела да пружи руку Своју да их исцели и уклони сваку муку нам је још увек у мислима и срцу. Желимо да је Гопод услиши а нама Својом пруженом руком помогне да наш живот живимо иштући на првом месту Царство Божије  јер ће нам се Његовом милошћу све друго додати.

[/vc_column_text][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1508742865722-6f542bf2-aa9d-9″ include=”25086,25087,25088,25089,25090,25091,25092,25093,25094,25096,25097,25095″][/vc_column][/vc_row]