vds-logo+text
spc-sr

Светиња живота и подршка рађању [YOUTUBE]

У суботу 22. 10. 2016. године одржан је симпосион “Светиња живота и подршка рађању” у организацији Верског добротворног старатељства. Симпосион је својим присуством увеличао Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј који је благословио рад учесника симпосиона. Циљ симпосиона је био да упозна учеснике са искуствима гошће госпође Јелене Јурјевне Шабалине, психотерапеута из Тјумена и Центра за заштиту материнства “Покров” са психолошким доабортивним консултацијама жена у ситуацијама кризне трудноће. Гошћа је говорила на тему “Руска православна црква и подршка рађању”.

У складу са тим циљем упућене су смернице духовницима у здравственим установама како да организују свој рад и ускладе га са светским институцијама са наглашеном потребом да се у Србији оснују прихватилишта за жене у тешким психолошким ситуација у вези са трудноћом.

Семинару су, поред Његове Светости Патријарха српског Иринеја и гошће Јелене Јурјевне Шабалине, присуствовали и викарни Епископ топлички г. Арсеније, јереј Владимир Марковић, секретар Верског добротворног старатељства и др сци мед Милијана Савић, обоје у својству домаћина, ђакон Петар Дабић, кардиолог , мр сци Биљана Спасић, др Бојан Цакић, др Немања Зарић, духовници капела при здравственим центрима и други.

Закључак симпосиона је да су донете неке конкретне одлуке чија би реализација требало да крене наредних дана. Симпосион је био затвореног типа, а надамо се да ће наредни бити за ширу јавност и да ће учешћа узимати и многе друге личности из света медицине, социјалних и друштвених области и да ће идеје и циљеви овог симпосиона заживети и донети конкретне резултате у циљу подршке рађању и смањењу броја абортуса.

Извор: Верско добротворно старатељство

СПЦ: Светиња живота и подршка рађању