Свети Никола обрадовао вишедетне породице

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Свети Никола је и ове године обрадовао многе вишедетне породице. Ђакон Бранислав Јоцић нам је о овој акцији Верског добротворног старатељства рекао следеће:

-Другу годину за редом Верско добротворно старатељство дарује вишедетне породице по угледу на Светог Николаја Чудотворца. Зато што је он ишао по својој епархији, ослушкивао потребе људи и према томе припремао дарове. ВДС је припремио 50 пакета за вишедетне породице у вредности од 234.190 динара. Сваки пакет садржи 25 килограма брашна, 10 килограма шећера, 10 литара уља и средства за хигијену: шампон, сапуне, судомил и прашак за веш.

Нада остаје да ће ова акција и наредне године бити чешћа а не само за Светог Николу.

Господ Бог се постара за све, брине о свему кроз добре, побожне људе који помажу

У двориште Црквене кухиње и седиште ВДС-а у Француској 31 још су 21. децембра 2017. године пристизали родитељи вишедетних породица да преузму поклон пакете. Тако смо имали прилику да разговарамо са неколико родитеља. Један од њих је Горан Крсмановић вероучитељ у Основној школи „Посавски партизани“ у Обреновцу. Он и његова супруга поред својих седморо деце имају и једно дете у хранитљељској породици о коме као о свом детету воде бригу. У овом малом дечијем царству су пет дечака и три девојчице. На питање како, што се у народу каже „састављају крај с крајем“ господин Горан је одговорио

  • Господ Бог се постара за све, брине о свему кроз добре, побожне људе који помажу. Јер Бог добро зна шта нам треба. Неки пут добијемо нешто за децу и да не знамо да нам то треба и тек касније схватимо да нам је то било потребно. Бог боље зна шта нам треба него ми. Кад то схватимо и кад му се препустимо онда нема бриге. Али морамо имати вере. Ако не верујемо да ће нам Бог помоћи онда узалуд све.

Јер Бог од нас не тражи да бринемо шта ћемо јести, шта ћемо пити и у шта ћемо се обући него да се поправљамо и очистимо срце, а шта ћемо, јести, ..у шта ћемо се обући то ће нам се додати“.  Господин Горан је још рекао да је његова супруга врло енергична и да стиже све као права Српска мајка. Као што су биле наше жене које су изнеле велики терет јер су често у току бурне историјске прошлости морале да буду стуб породице, и отац и мајка и саме подизале своју бројну децу. Рекао је и да су друге мајке из вишедетних породица које он познаје, исто тако енергичне и пожртвоване. Господин Горан је поред свог поклон пакета понео  још два пакета да их на путу до своје куће у Забрежју код Обреновца уручи двема  вишедетних  породице од којих је једна мајка удовица.

Сасвим неочекивано, потпуно затечени упознали смо једну такву мајку јер је прва особа која је после господина Горана ушла у двориште ВДС-а била управо таква енергична и пожртвована мајка, госпођа Љиља Филиповић мајка осморо деце. Рекла нам је:

  • Посветила сам се у потпуности деци и Бог ми је помогао. Пре десет година остала сам удовица, рак је покосио мог мужа. Ни од ког ништа не тражим. Чистим тридесет улаза и деца ми помажу. Имам већ и троје унучића. Али ми помоћ добро дође“.

Једна друга мајка која је дошла по пакет са ћерком нам је само рекла: „Врло је изненађујуће да постоји једна оваква организација која помаже људима. То је Божија помоћ кад неко примети да сте жедни, кад вам нешто неопходно треба и добијете помоћ“.

Срели смо овом приликом и оца шесторо деце од којих је једно дете у гимназији, четворо у основној школи а најмлађе дете је  беба од годину ипо дана. Он и супруга су високо образовани, психолози по струци запослени су у државној служби. На исто питање како „састављају крај с крајем“ овај отац је одговорио:

  • Уз Божију помоћ боримо се. Ми смо својом вољом одлучили да оформимо вишедетну породицу. Трудимо се да за њу обезбедимо све што можемо. Нама изузетно значи помоћ  наше Цркве у подизању наше деце. У економским околностима какве су тренутно тешко је са овим платама подизати децу и обезбедити им све што им је потребно и да развију своје способности и таленте“.

На питање зашто су се одлучили за вишедетну породицу овај отац је одговорио. „Као израз наше жеље да оформимо заједницу љубави, да моја супруга и ја уживамо у радости подизање деце а наше знање ће нам помоћи у њиховом подизању“.