Света Петка у дому на Бежанији

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Дом Бежанијска коса је у четвртак 27. октобра 2016. године прославио славу Дома Свету Петку. Као у кругу породице корисници су се заједно са запосленима окупили око славске свеће, колача и жита да би се помолили Господу и Светој Петки својој небеској заштитници којој је посвећена капела при овом Дому. Колач су пресекли протојереј Стеван Мрђен духовник Капеле и протојереј Бранко Зелен  уз појање ђакона Бранислава Јоцића заменика секретара ВДС-а  који је са сарадницима био гост на слави.

 Прота Стеван је честитао славу, благословио присутне и уручио грамате Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја. Грамате за „показану несебичну љубав и ревност према Српској православној цркви, а посебно на уложеном труду и активном учешћу на богослужењу и старању око Капеле Св.Петке у Дому пензионера у Новом Београду на Бежанијској коси“  додељене су: господину др Срђану Димитријевићу заменику директора Дома пензионера на Бежанијској коси, Влади Радуљу радном терапеуту и  госпођама Славки Кујачић, Берислави Стојачић, Јелени Јоксимовић и господину Радету Репији и Војиславу Крајновићу.

Госпођа Вања Талеска управница Дома се захвалила на додели признања људима чије залагање доприноси квалитету живота у Дому и пожелела свим станарима да буду здрави и   живе срећно, мирно под заштитом Свете Петке и да буду ближи једни другима и лепо међусобно комуницирају. Уследио је краћи културно уметнички програм после кога је госпођа Талевска показала гостима из ВДС-а изложбу, музејску поставку у малом, на којој је приказан историјат Геронтолошког центра Београд, у чијем је саставу и овај Дом, од 1963. до 2016. године. Изложбу је поставио у сарадњи са госпођом Талевски и њеним сарадницима, дизајнер господин Предраг Матовић чији отац борави у Дому. Основна поставка изложбе је да се историјат прикаже кроз мали времеплов уз ликове из културе и спорта који су обележили то време и наши најстарији суграђани подсете на дане кад су били у пуној животној снази и подстакну да разговарају о томе.

Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско карловачке има врло лепу сарадњу са Домом Бежанијска коса у коме су посете Милосрдне секције одлично примљене. Долазак представника ВДС-а на славу Дома Свету Петку је део те сарадње и знак међусобног разумевања и жеље да се будућа сарадња унапреди. Госпођа Талевска и ђакон Бранислав су о томе и у овом свечаном тренутку разговарали. Могућност за проширење сарадње је велика јер у  Дому борави 600 корисника. Многе од ових душа су жедне „воде живе, воде која тече у живот вечни“ Господа Исуса Христа (Јн. 4,10-14). Управа и запослени Дома имају слуха за ове потребе што су показали на делу о чему сведоче и грамате које је у знак захвалности у име Патријарха Годподина Иринеја уручио прота Стеван Мрђен духовник Капеле Свете Петке. Верско добротворно старатељство ће се трудити да кроз активности Милосрдне секције буде присутније у Дому и према својим могућностима допринесе да се угаси ова духовна жеђ.