Свечано приказан анимирани филм „Стефан Високи“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Премијера анимираног филма „Стефан Високи“, одржана је вечерас у Свечаној сали Дома Војске Србије. Аутори дела су деца , чланови учионице за анимацију „Душа“, при Верском добротворном старатељству у сарадњи са ликовном уметницом мр Весном Моравић-Балкански и другим ликовним ствараоцима, књижевницима и аниматорима. Промоцији су присуствовали његово преосвештенство Владика топлички Арсеније, јереј Владимир Марковић, секретар Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке, са чијим благословом се и радило на филму, јереј Арсеније Арсенијевић старешина храма Вазнесења Господњег, чија музичка група „Пирг“ је музички допринела квалитету филма, представници Министарства одбране и Војске Србије, затим Секретеријата за културу Града Београда, као и бројни сарадници и пријатељи аутора филма.

-Велика ми је радост што сам са вам вечерас погледао филм који на најлепши начин, очима деце, говори о историји Београда, деспота Стефана Лазаревића и нашег народа. Њиме је у свега неколико секунди отворен читав нов свет стваралаштва и могућности – истакао је Владика Арсеније, преносећи творцима филма, свима који су помогли у његовој реализацији и публици благослов Патријарха Српске Православне Цркве Иринеја

Филм је рађен пластелином, у стоп-моушн техници.Настао је заједничким трудом током скоро три месеца рада.

– Наша намера је била да подстакнемо нашу децу на креативно, али и мисионарско стваралаштво, те да резултати тог рада инспиришу и друге малишане. Да у животима јунака о којима говори овај, али и будући филмови учионице „Душа“ препознају нове позитивне узоре – нагласио је јереј Владимир Марковић, док је руководилац ауторског тима филма „Стефан Високи“, педагог Зорана Кипријановић, са публиком поделила одушевљење због бројних позитивних реакција на њихов рад.

Премијеру филма употпунио је богат културно уметнички програм у којем су учествовали:

ДЕЧИЈИ ХОР ПРВОГ БЕОГРАДСКОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА,
ВАСЈА ПОПОВИЋ,
МИОДРАГ МИЛУТИНОВИЋ,
ТАМАРА БОГДАНОВИЋ,
НЕДА ПОПОВИЋ,
МАРИЈА ТАДИЋ,
ТЕОДРА БОШКОВИЋ,

а на крају, најзаслужнијим добротворима који су својим залагањем учинили да филм од идеје постане стварност уручене су захвалнице.

Верско добротворно старатељство се и овим путем нарочито захваљује браћи и сестрама у Христу:

Мр Весни Моравић Балкански,
др Зорици Кубуровић,
Злати и Серјожи Попов,
јереју Арсенију Арсенијевићу и Небојши Мастиловићу,
оцу ђакону Саши Пајковић и Тамари Пајковић,
Машану Поповићу,
Диани Радовић,
Дејану Ђурђеву,
Ивици Видановићу,
Југославу Кипријановићу,
Екипи РТС програма 202 и
Екипи радија «Слово љубве»

На указаној подршци и помоћи деци у раду на овом филму.