vds-logo+text
spc-sr

Свечани добротворни концерт у Руском дому

Под покровитељством и у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја у Руском дому у среду, 11. јуна одржан је хуманитарни концерт за помоћ пострадалима у катастрофалним поплавама које су задесиле Србију половином маја.

Поред Свјатјејшег Патријарха концерту су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Михаил Денисов, директор Руског дома, свештеници, представници Верског добротворног старатељства АЕМ, чланице Кола српских сестара и друге угледне званице.

Певачко друштво „Мокрањац“ при Храму Светог Саве отворило је хуманитарни концерт молитвом Господњом, а затим су наступали: Музички састав „Ступови“, дует „Пирг“, теолог и музичар Небојша Мастиловић, Даница Крстић и ансамбл „Сербика“, сопран Галина Перић и мр Саша Перић, затим хор Слависта, као и Дечији хор школе „Стеван Мокрањац“ из Врања. Програм је водио Саша Јаковљевић. Сви су се потрудили да прусутнима пруже несвакидашњи доживљај и подсете на лепоту наших духовних и традиционалних песама. Свештеник Арсеније Арсенијевић који са Небојшом Мастиловићем чини дует „Пирг“ рекао је да је важно да сви помогнемо, ко како и колико може, док је Даница Крстић рекла да је посебна част и одговорност певати пред српским Патријархом. Највеће одушевљење публике изазвао је Дечији хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања, а посебно шестогодишња Хана Зупанчић која је свима измамила осмехе.

Добротвори концерта су Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама и Руски дом – Руски центар за науку и културу. Организатори су Производни завод Архиепископије београдско-карловачке, Руски центар за науку и културу, Српско одељење Међународног фонда Јединства Православних народа, Верско добротворно старатељство АЕМ и радио „Слово љубве“ АЕМ. Хуманитарни концерт намењен је за помоћ угроженима од поплава, а добротворни прилози се могу уплатити на жиро рачун фонда Српске Православне Цркве „Патријарх Павле, на број 205-480-06 у Комерцијалној банци.

Извор: Радио Слово љубве

 

Фотографије: