Свечана Божићна академија и даривање Верског добротворног старатељства

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Враћамо се нашем древном обичају и пракси древној да у име великог Празника обрадујемо нашу децу малим поклоном пажње, знаком љубави

Његова Светост Патријарх српски Г.Иринеј

Витлејемска звезда светли и данас сјајније од светлости велеграда и путовођа је за оне који имају очи да виде и уши да чују. Ова неугасива светлост окупила је на свечану Божићну академију и даривање Верског добротворног старатељства 4. јануара 2019. године под куполом заветног храма Светог Саве децу са посебним благословом, децу из Звечанске, ученике школа при београдским болницама и чланове инклузивног хора „Исон“ да их благослови и дарује уочи радосног празника Рождества Христовог наш Првојерарх Патријарх српски Г.Иринеј. Свечаности су присуствовали велики добротвори, представници републичке и градске власти и други гости. Јереј Владимир Марковић секретар Верског добротворног старатељства је пожелео добродошлицу и поздравио присутне обративши се деци:

-Као што је Витлејемска звезда оне ноћи када се Богомладенац у пећини родио од Пресвете Дјеве Марије, водила мудраце са истока да му се поклоне и принесу дарове злато, тамјан и смирну тако је иста она звезда као пропламсај Божије љубави и заштите све нас окупила вечерас овде под сводове нашег велелепног храма Светог Саве да се поклонимо пред вама драга децо.

И хоћемо одмах на почетку да вам кажемо нешто веома важно и посебно. Господ наш Исус Христос има део свога чистог лика у свакоме од Вас. Зато што је Његов крст и страдање постало и део вашег бића а у вашем детињем погледу осећамо топлину безграничне љубави Божије према свима нама. Ви у Вашем сваком дану, у радостима, успесима, у борби и замору снаге задобијате и чувате све оне врлине које нама одраслима представљају драгоцено богатство кад га стекнемо. Ваш свакодневни подвиг за нас је животни циљ.

Зато Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке у сарадњи са Храмом Светог Саве већ трећу годину за редом организује даривање Вас, деце са посебним благословом и деце под заштитом центра у Звечанској. Блаженопочивши патријарх наш српски Господин Павле је говорио да деца немају посебне потребе већ посебни благослов надовезујући се на Христове речи: Пустите децу да долазе к мени јер таквих је Царство Божије. Баш као што нема ни деце без родитељског старања јер једино је Бог прави Отац свију нас и никога од деце своје не оставља без свог старања и бриге.

Вечерас смо окупили овде вас најмилије Богу и најхрабрије 250-торо деце из Центра за заштиту деце и одојчади у Звечанској, децу са посебним благословом из две београдске основне школе „Др Драган Херцог“ и „Миодраг Матић“ и децу из инклузивног хора „Исон“ из Новог Сада. Све вас ће вечерас благословити наш домаћин и Председника Верског добротворног старатељства-Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј и он ће вам заједно са још две госпође уручити божићне пакетиће.“ После уводног слова јереј Владимир Марковић је позвaо Његову Светост Патријарха српског Г.Иринеја да се обрати и да децу и све присутне благослови својим патријарашким благословом.

Обраћање нашег Патријарха: Децу дарујемо у знак благодарности Богу, за Његов највећи дар Сина Божијега

-Драга браћо и сестре, драга децо. Драга децо вечерас смо ми овде ваши гости. И захваљујемо се Господу што нам се дала прилика да вас поздравимо уочи великог и најрадоснијег нашег празника, Празника Христовога рођења. Обичај је да се уочи Божића дају дарови деци. То су они дарови који су некада називани дарови Божић Бате, који су се нажалост у последње време код нас претворили у некога Деда мраза који наводно даје неке дарове а то је жеља само да се замени радост празника за нешто друго. Хвала Богу враћамо се нашем древном обичају и пракси древној да у име великог Празника обрадујемо нашу децу “ малим поклоном пажње, знаком љубави. Пре свега Божије, љубави наше Цркве и свих нас према нашој драгој и доброј деци. Ови поклони које ћу вечерас даривати то су само симбол оног дара и поклона које нама даје Господ, које нам је дао Собом. А нaјвећи дар Божији свима јесте долазак на свет и рођење Сина Божијега. То је све Господ даровао нама који је узео наш лик, нашу природу, који нам је дошао на начин на који можемо да га примимо као људи, јер ко би могао примити и поднети присуство Божије да је се Бог јавио у Својој моћи и Својој слави. Ми не можемо да гледамо Сунце које је Бог створио а како би тек могли да гледамо и да подносимо Његову близину када би се Сам Бог у Својој природи и у Својој слави јавио. Зато нам се јавио као ми, сличан нама у свему осим што није имао нити могао имати греха. А ми људи можем да се уздижемо духовно али можемо и да падамо.

Дакле радост ми је велика што могу да вас поздравим у име нашег и вашег и свих нас најрадоснијег и највећег празника, Празника Христовог рођења и као знак наше благодарности Богу дала ми се прилика да малим даром вас обрадујемо. То је ситница, једна мала ситница али знак љубави Цркве наше и нашег Светог Православља.

Хвала свима онима који су омогућили да се ови дарови дају госпођи Кети из Чикага и председници Кола српских сестара из Београда госпођи Виторовић који су се постарали да вас обрадују радошћу која је пред нама, да вам пожелим свако добро, да узрастете и да порастете, да будете добри својим родитељима, да их поштујете и волите, онако као што родитељи воле вас и све чине да удовоље свим вашим потребама. А ви да се постарате да им то, љубав, узвратите својом љубављу и својим поштовањем. А изнад свега и пре свега да узрастете дотле да будете права деца Божија. Христос је рекао на једном месту, записано је у Јецванђељу: „Ако не будете као деца нећете ући у Царство Божије“. Дакле ви сте један диван пример свима нама да негујемо оне врлине, оне доброте људске природе да би нас Господ познао као своје и да би се удостојили дана да будемо заиста заједно са вама деца Божија.

У то име великог празника и ове велике светиње наше у којој се налазимо који је заветни храм нашег народа, а ове године ћемо прославити један велики догађај, осам векова од добијања аутокефалије од када је наша Црква постала аутокефална, самостална Црква у самосталној држави Светог Стефана Немање. И благодарећи том дару и благослову Божијем ето ми смо прошли читаву историју кроз многе Сциле и Харибде али смо ето дочекали овај дан да живимо у својој земљи и у својој Цркви. Нажалост узимају нам Косово али ћемо се борити уз помоћ Божију да одолимо тој напасти и да сачувамо наше Свето Косово и Метохију. Тамо где су наше велике светиње, тамо где је проливена велика крв бранећи Косово и тамо где је свака стопа земље освећена молитвом и сузама нашег народа чувајући и бранећи Свето Косово.

Желим вама да дочекамо заједно са вама велики и радосни празник и да вас Господ благослови својим благословом тиме што ће се уселити у наша срца и наше домове и што ће нам донети радост коју само Бог даје онима који га воле и који Му служе. У то име ја вас поздрављам свенајрадоснијим поздравом предстојећег Празника: Христос се роди!

Здружени хор ученика веронауке и песма „Ој Божићу светли дане, благог Христа рођендане“

Најављујући наступ дечијег здруженог хора проф. Милице Ракић отац Влада је у неколико речи представио „душу хора“ рекавши:              

-Мајчинску чисту и топлу љубав сведочи нам вероучитељ Милица Ракић. Она свакодневно брине боље рећи она је свој живот предала просвећивању Светошћу Божијом београдске деце са посебним благословом из две основне школе „Др Драган Херцог“ и „Миодраг Матић“. Она њима предаје верску наставу али их и учи животу, живи са њима и за њих. То знамо јер смо се ми у ВДС-у увек радо одазивали и помагали јој у многобројним активностима које чини за своју децу. Ову прилику користимо да јој од Бога пожелимо да је Он награди и овенча венцем славе своје у Царству своме. Чућемо песму здруженог хора проф. Милице Ракић, дакле школе„ Др Драган Херцог“, „Милан Матић“ и Удружење за особе са посебним благословом „Живимо заједно“ из Старог града.

Наступ хора је пропраћен аплаузом, а следећег, по свему јединственог извођача отац Влада је представио овим речима:

Хор „Исон“, љубав је први тон хармоније

Вечерас је из Новог Сада допутовала и репрезентација не једнаких како кажу за себе, него најбољих међу нама. Будући да хор чине деца која нису имала слуха, нестварна је хармонија, коју не можемо речима објаснити сем да Бог жели да је ми преко њих чујемо.

Сам термин „исон” значи први тон, вођицу, која је неопходна за сложеније музичке форме. Они заиста јесу та основа, тај камен темељац наше вере и надања да Бог преко нас твори чуда. Већина су ђаци и професори најбројније школе за децу са посебним благословом у Србији, школе „Милан Петровић“ из Новог Сада а њихов крај угаони камен је њихов диригент Г.Миша Близанац, њихов учитељ, пријатељ, често родитељ, старији брат, васпитач у Христу и најкраће, човек са посебним благословом. Брате хвала ти за све што чиниш за своју децу а преко њих и за све нас који поштујемо твоју жртву и твој успех. Представљам вам најбољи инклузивни хор у Европи „Исон“ који је за све нас припремио избор божићних песмама.                                       

Присутнима се обратио и господин Миодраг Миша Близанац „душа хора“ рекавши између осталог:

-Ваша Светости, велика је част бити у Светосавском храму и пред Вама певати, имамо велику трему. И волео бих да сви са нама певате. Ја уједно захваљујем и честитам мом оцу Влади на љубави где је препознао са свима вама ову велику љубав, љубав коју чине управо они којим ова љубав највише треба а то су деца са посебним благословом.

Кад стојимо испред ове деце, испред све деце треба само да нам је на памети да половина моје деце немају тату и маму. Кад је отац Влада рекао да смо сви ми породица њихова онда управо апелујем на све нас који причамо у црквама а не слушамо молитву. И кад долазимо да ослушкујемо, ослушкујемо децу, деца су наша молитва. Ова песма која се зове „Мајке, мајке, српске мајке, васпитајте српски чеда, аманетом на потомство, има Бога, Бог вас гледа“ то је наша песма којом упућујемо захвалност женама из Кола српских сестара из Чикага и Београда, свим нашим мајкама које се брину и за другу децу коју нису родиле јер наша деца траже само топлину, загрљај и љубав,…

Једна наша песма се зове „Молива“ и посвећена је управо нашој породици оцу, мајци и детету. Породица је највећа светиња која нешем народу највише и треба. И управо ова песма коју сам написао пре тридесет година за веронауку сада се показала као химна деце са посебним благословом Европе и она је преведена на 35 језика. Ми ћемо је сада отпевати и гестом и српски, можемо и енглески ако неко не разуме. Ми вас позивамо да будете наша браћа и пријатељи“ и објаснивши гестове рекао: „.Ја бих вас замолио да за моменат будете у свету деце са оштећеним слухом, да будете особа са посебним благословом и да у једном моменту покушате да уђете у тај свет и да запевате заједно са нама“.

Утисак после наступа хора „Исон“ и песме „Молитва“ не може се описати, треба га доживети.

Добротвори-Нека их и све људе који нам преко њих помажу Господ оснажи да и на даље творе велика дела због којих ће их Господ на крају прославити

Пре поделе божићних пакетића деци отац Влада се посебно захвалио доброторима рекавши:      

Вечерас је посебно за ову прилику да би била са вама децо допутовала из Америке из Чикага Госпођа Кејти- Катарина Фенслоу. Она је са својом организацијом „Наши Срби“ дугогодишњи сарадник Верског добротворног старатељства. Обезбедила је поклоне, пакетиће за свакога од вас. Иако живи далеко она не заборавља одакле се отиснула у далеки свет те нам се редовно враћа помажући велики број наших вишедетних породица у свим крајевима Србије а посебно на Косову и Метохији где са својим духовником оцем Радивојем Панићем нема места које није обишла и помогла. Ове године сам и сам био сведок томе. Нека и њу и њену организацију и све људе који нам преко њих помажу Господ оснажи да и на даље творе велика дела због којих ће их Господ на крају прославити.

Помоћ у припреми поклона пружиле су и организације: Коло српских сестара из Београда на челу са Госпођом Милом Виторовић, Међународна православна хуманитарна организација из Америке (IOCC), деци омиљено „Светосавско звонце“ и Шабачка Млекара. Посебну захвалност дугујемо нашим домаћинима, братству храма Светог Саве на челу са настојатељем епископом ремезијанским Господином Стефаном, што су дали посебан значај и уврстили божићно даривање деце пред само отварање „Божићног Сеоцета“ које ће својим садржајима испунити читав месец јануар 2019. године.

Позивам вас да након поделе пакетића останете и да посетите „Божићно сеоце“ храма Светог Саве. На крају подсећам да нисмо заборавили ни сву другу децу. Ове године ће преко Верског добротворног старатељства божићни пакетић примити преко 2.000 малишана из вишедетних породица, најбољи ученици веронауке и малишани на Косову и Метохији. Посебно у радости исчекивања празника Рођења Богомладенца Христа, Божића позивам вас да се у молитвама сетимо и све наше деце и њихових родитеља на КиМ који можда у страху и зебњи дочекују Божић да им Господ олакша тешко бреме страдања и сведочења вере и љубави према својој земљи, својој вери и своме Господу, рекао је на крају свог обраћања отац Влада.

Деци којој је била посвећена ова свечаност Његова Светост је уручила пакетиће заједно са госпођом Кети Фенслоу и госпођом Милом Виторовић. То је била радост за све који су те вечери били под куполом Светосавског храма и за оне који нису били присутни али су помогли одржавања Божићне академије, радост коју по речима нашег Патријарха Иринеја само Бог даје онима који га воле и који Му служе.