Све је спремно за поделу божићних пакетића за децу

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У просторијама централне кухиње Црквене кухиње Верског добротворног старатељства у Земун пољу било је у суботу 30. децембра 2017. године врло живо. Бројни волонтери су паковали божићне пакетиће за децу. Као на траци, из руке у руку пуниле су се слаткишима, школским прибором, књигама и часописима поклон пакетићи. У овом ланцу, који је једног Божића јереј Владимир Марковић секретар ВДС-а назвао „ланцем љубави“, су бројни донатори и пријатељи ВДС-а који су поред средстава из фонда ВДС-а обезбедили средства за пакетиће. Запослени у ВДС-у и волонтери су се ангажовали на њиховој  припреми. Међу карикама у овом ланцу, од којих су све подједнако важне поменућемо само неколико: Коло српских сестара, „Светосавско звонце“, Међународну православну хуманитарну организацију, Хуманитарну организацију „Our Serbs“ „Наши Срби“ из Чикага, Општину Палилула и Шабачку Млекару. Пакетићи су припремљени за децу из вишедетних породица, децу без родитељског старања у домовима социјалне заштите Града Београда, за децу корисника Црквене кухиње, за удружења КЕЦ и МНРО, за ученике школе за оштећене слухом „Стефан Дечански“ и за децу запослених у Патријаршији.

Међу волонтерима који су паковали пакетиће били су ученици Земунске гимназије са њиховим вероучитељем Дарком Радовановићем. Питали смо га како се његови ученици одазивају  на ове активности.

-Често организујем хуманитарне акције са ђацима. Ово нам није први пут. Лако ми је са добром децом. Ја само кажем: хоће те ли? Они прво кажу: хоћемо! Онда кажу: шта?  Често критикују  омладину а из мог искуства бих рекао да од тог њиховог ентузијазма и љубави можемо много и ми да добијемо и научимо. Ја сам пре свега захвалан Богу што радим са њима.

Да ли се о томе довољно зна или је пажња јавности усмерена у другом правцу?

Данас се у медијима углавном истичу појединачни примери где је присутно насиље и лоше понашање а безброј је примера добрих дела ђака, дела милосрђа, дела љубави која остају не запажена, рекао је вероучитељ Дарко Радовановић.

Госпођа Мила Викторовић, председница Кола српских сестара и госпођа Милена Шећеровић потпредседница Кола су такође биле волонтери у ланцу љубави свесрдно помажући да се припреме поклон пакетићи.

-Поштована госпођо Мила, питали смо је: Ви сте увек са ВДС-ом спремни да неког обрадујете ? .„Да“, рекла је госпођа Мила, „као и овом приликом, ми дамо прилог и учествујемо у припреми пакетића“ и додала:

-Коло је посебно радосно што му је дато да данас иде кроз свој други век, јер је основано давне 1903. године. Поносне смо што имамо ту част да наставимо тај пут милосрђа и љубави који су нам утрле наше дичне претходнице. Кроз хуманитарни и културни рад, како је увек било „на ползу рода српског“. Није увек важно неко материјално добро, много више значи топао загрљај, стисак руке а највећа награда за узврат је осмех и сјај у очима оних којима смо пришли“ рекла је госпођа Мила Викторовић.

У  паковању пакетића су учествовала и деца из једне вишедетне породице која су дошла да помогну, Стефан, Сара и  Леа. Била је и девојчица Александра са сестром од тетке Миленом. Оне су се одазвале позиву и дошле да помогну у паковању. Александрин отац Зоран Миливојевић држи пекару која се налзи у близини кухиње. Са супругом Лидијом припремио је доручак за волонтере, топле лепињицње и врло укусне мекике којима су се волонтери који су поранили и захуктало радили за време кратке паузе лепо  окрепили.

Кад се ради сложно, радосно и с жељом да се неко обрадује све иде лако и брзо. У току преподнева спаковано је 1.500 пакетића који ће  деци кад их добију сигурно улепшати празник и показати да неко мисли на њих. А Божић, празник Рођења Христовог је празник Љубави Божије, Љубави Божије према човеку на коју и нас Богомладенац позива и прима као најлепше уздарје.

**********

            Посебна радост и благослов биће за децу којој ће у четвртак  4. јануара 2018. године у крипти Храма Светог Саве божићне  пакетиће уручити Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј.