vds-logo+text
spc-sr

Свако је дошао с осмехом и осмехом је дочекан

Петровске покладе у Верском добротворном старатељству

На Духовски понедељак 17. јуна 2019. године после Свете Литургије окупили су се волонтери Верског добротворног старатељства у Великој Моштаници да се друже и припреме трпезу љубави. То су уједно биле и Петровске покладе а домаћин и организатор породица Ковачевић, Василије, Љубица и Петар.

Дан је био прави летњи, топао и сунчан. Волонтери који највише помажу у Црквеној кухињи су поранили. Били су на Светој Литургији у цркви у Остружници да би благовремено дошли у Велику Моштаницу и припремили ручак. Све што је било потребно за гулаш, рибљу чорбу и пасуљ брзо је припремљено и у три котлића се на тихој ватри кувало. Полако су пристизали остали волонтери, запослени у ВДС-у и други гости, пријатељи ВДС-а. Свако је донео по нешто и приложио за трпезу. Са собом је свако донео и оно најлепше, осмех и осмехом је дочекан јер је за све била велика радост да се овде окупимо и дружимо. Кроз заједнички рад и активности у Верском добротворном старатељству развија се не само између волонтера већ и са запосленима пријатељство, деле бриге и радост. Тако нечија брига, поготову велика није више само његова јер се у Верском добротворном старатељству у таквим случајевима сви моле Богу  једни за друге и тако не само деле бригу него и на најбољи начин међусобно помажу. И кад се неки проблем уз Божију помоћ успешно реши сви су срећни због тога.

Док су вршене завршне припреме за ручак живо се разговарало. И они који се често виђају „на задатку“ и они који се ређе виђају због других обавеза били су срећни због овог заједничког окупљања и пуни приче. Поред тренутно активних волонтера било је и волнтера из периода кад се Црквена кухиња оснивала пре већ близу десет  година. Поред  личног осећаја пријатељства све је везивала љубав према „малој Христовој браћи“ којој су се у Име Његово трудили да пруже бар чашу хладне воде, да их нахране, посете у болници, одену, утеше,… због чега су се окупљали и ангажовали у Верском добротворном старатељству Архиепископије београдско карловачке.

Вредне руке волонтера које редовно постављају трпезу за потребите у Црквеној кухињи у Француској 31 поставиле су и ову трпезу коју је благословио јереј Драган Зорица. Између „три котлића“ није било ривалства а да је било такмичења сва три би по општем мишљењу делила прву награду. И роштиљ је био одличан, по свим „гурманским стандардима“ јер се о њему старао правни саветник у ВДС-у који има велико искуство. Послужени су и колачи као из бакине кухиње. Као што бива о празничној трпези на крају се запевало. Овог пута су то биле крајишке песме које су, онима који су певали сигурно будиле носталгију за завичајем.

Деца су искористила зелену површину за игру и добацивање лоптом у чему је помогао и ђакон Бранислав Јоцић. У поподневним часовима се небо наоблачило али је киша „заобишла“ Велику Моштаницу упркос временској прогнози. У нашем народу је некад важило правило „Без Бога ни преко прага“ јер онда све изађе на добро. Петровске покладе у Великој Моштаници је благословио јереј Владимир Марковић секретар ВДС-а који је био спречен да дође, а трпезу љубави благословио је отац Драган Зорица. Зато су верујемо ове покладе за све који су се окупили биле пуне радости а трпеза на којој су били, као и она која се редовно поставља у Црквеној кухињи трпеза љубави.