vds-logo+text
spc-sr

Сваки разговор је и животна прича у малом

О слободи се одувек а и данас много говори. Али само у Цркви о слободи се говори као о Божијем дару који опредељује човеков однос према Богу и наш избор да ли смо спремни да љубављу одговоримо на Љубав Божију. О тој слободи се говори и у Јеванђељу које је на Крстопоклону недељу 11. марта 2018. године читано на Светој Литургији. Пошто је Спаситељ поучио Своје ученике „да Син Човечији треба много да пострада“ Он им је рекао: „Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и Јеванђеља ради онај ће га сачувати“ (Мк. 8,34-35). Јеванђељска логика није логика овог света, “Јер вером ходимо а не гледањем“, као што каже велики Апостол (2 Кор. 5,7). Зато у Светој четрдесетници приклањамо колена Часном Крсту и појући „Крсту се Твојему клањамо Владико, и свето Васкрсење Твоје славимо“ добијамо подстрек да из љубави према Христу Спаситељу истрајемо у подвигу поста, молитве и делима милосрђа знајући да у свим искушењима имамо чудесно оружје „победу и непобедиву победу Часног Крста“.

У том духовном надахнућу Крстопоклоне недеље волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су после Свете Литургије дошли у посету Дому Стационару у Диљској. Као и увек врло љубазно су дочекани од особља и од корисника Стационара који делимично или потпуно зависе од туђе бриге и неге. Наша посета је била најављена и испред трпезарије је била припремљена мала добротворна изложба радова корисника Дома, махом пензионера чију израду су личним ангажовањем помогле управница Дома госпођа Марија Илић и радница, терапеут госпођа Данијела Васић Ђукановић. Изложбу је представила корисница госпођа Персида која је посебно желела да истакне ангажовање управнице госпође Марије и   терапеута госпође Данијеле. Поред је био и пано с ручним радовима госпође Данице Павловић. Њихова лепота, разноврсност и склад шара говоре о вештини госпође Данице а њу подсећају на време кад се бавила ручним радом. Она је волела да хекла и да поред свих других бројних обавеза направи нешто лепо за своју кућу и породицу.

У току посете волонтери су поделили воће, мале молитвенике и „Православље“ и поред дружења у трпезарији обишли кориснике по собама. Наши најстарији суграђани нас већ добро познају и воле што долазимо испред Српске православне цркве. Многи желе да се причесте а неки су се већ у току Часног поста причестили доласком свештеника у Дом. Сваки разговор је био и животна прича у малом и прилика да се са неким поделе сећања на лепе и тешке тренутке у животу. Било је питања о вери и присутна жеља да се боље разуме Свето Писмо. Разговарали смо и о ношењу животног крста, смирењу, помоћи Божијој и праштању онима који су нас заборавили или оставили. Наша стара познаница песникиња Љиљана је била пуна приче о њеним унуцима који су је недавно у току распуста посетили. Сусрет са јеромонахом Серафимом у његовој соби био је на обострану радост и прилика да Тамара и Тања из Милосрдне секције отпевају Васкршњи тропар. По лепом времену разговарало се  и у дворишту.

Време дружења је прошло брзо а срдачан пријем особља и корисника Стационара који су упућени једни на друге и  живе као у једној великој породици причињава и волонтерима Милосрдне секције велику радост. Смирење са којим наши саговорници носе крст телесне немоћи, старости и болести је увек велика поука да се треба ослободити сувишних овоземаљских брига и док је време пажљиво живети и ревновати за Славу Божију и своје спасење.