Верско Добротворно Старатељство (ВДС) је хуманитарна, добротворна организација која делује у оквирима Српске Православне Цркве.

Основна сврха деловања ове добротворне оганизације је спровођење различитих хуманитарних активности, у циљу пружања помоћи свима којима је то потребно.

Рад Верског Добротворног Старатељства заснован је на основним непролазним хришћанским вредностима љубави према ближњима.

Добротвори и дародавци су сва правна и физичка лица која својим добровољним прилозима помажу рад ове хуманитарне организације.

ПРЕДСЕДНИК ВДС-а је Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј који кроз скупштински рад ВДС-а врши надзор и лично оцењује свеукупну делатност ове установе. Даје одобрења и благослов за реализацију одлука донесених на седницама УО – а, Скупштине и у случају непредвиђених ситуација.

УПРАВНИ ОДБОР чине дванаест изабраних лица, који су по одређеним критеријумима, струци и афинитету распоређени по ресорима. УО је оперативни орган који спроводи у живот све одлуке Његове Светости које се односе на ВДС и његов делокруг рада и одлуке Скупштине.

Патријарх српски Иринеј
Патријарх српски Иринеј

СКУПШТИНА ВДС-а је највиши орган ВДС-а коју сазива и отвара Његова Светост Патријарх Српски, Председник ВДС-а, једном или више пута годишње. Поред Његове Светости чланови скупштине су и: Викарни епископи, Архијерејски Намесници, Старешине храмова и још два делегата, представници свих 7 ресора из реда лаика, који су посебно ангажовани у раду ВДС-а и као такви заслужили место у Скупштини. Скупштина брине о основним потребама ове установе, у организационом, материјалном и развојном смислу.

У Секретаријату раде четири службеника, један организатор кухиње и два возача.

Запослени у Секретаријату ВДС-а:

РЕСОРИ – Целокупни рад је подељен у 7 ресора. На челу сваког ресора налази се организатор, предводник у раду који има своје чланове помоћнике (од 10 до 15 чланова).

НАЧИН ФИНАНСИРАЊА – Све црквене јединице Архиепископије београдско- карловачке уплатама по буџету учествују у формирању фонда Верског добротворног старатељства. Уз то велику помоћ пружа и Канцеларија за вере Републике Србије.

АДРЕСА: Француска бр. 31/1.

ТЕЛЕФОН: 011/ 2182-776

Е-ПОШТА: sekretar@starateljstvo.rs

Оставите одговор