Посета  деци на Институту за онкологију и радиологију Србије
Благослов свештеника, Света Тајна Причешћа, заједничка молитва
и дружење уносе у болничку свакодневницу духовну димензију

И ове године је Београд у време цветања липе био испуњен предивним мирисом њеног цвета. Али миомирис и благоухање светих моштију, могу посведочити сви који су га осетили, лепши је од овог и мириса било ког другог цвета. У том миомирису је наговештај лепоте Царства небеског о коме благовести Свето Јеванђеље  а Свети Јован Крститељ зове „Покајте се, јер се приближило Царство небеско“, позива на покајање ако желимо да кренемо и идемо тим путем. Силаском Светог Духа на Апостоле, Празник Духова смо управо прославили, добили смо небеског путовођу, Цара небеског, Утешитеља, Духа Истине и Даваоца живота коме се молимо да дође и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спасе Благи душе наше. Мошти светитеља, који су били људи попут нас али који су својим подвижничким, Јеванђељским животом, често и мучеништвом  прославили Бога и за живота били сасуди Светог Духа и после њихове смрти остају храмови Бога Живога. Светитељи су прослављени од Бога и зато су њихова тела нетрулежна, целебна и мироточива као свети храмови Светог Духа који благодаћу својом борави у њима и чудотвори по вери оних који се пред светим моштима моле.

Сунчаног, топлог и пуног мириса процветале липе поподнева у среду 30. маја 2018. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су заједно са јерејем Зораном Керезовићем духовником Клиничког центра Србије посетили децу на Институту за онкологију и радиологију Србије. Свака ова посета, благослов свештеника, Света Тајна Причешћа, заједничка молитва и дружење уносе у болничку свакодневницу ону другу, духовну димензију која уноси мир у душе пуне бриге и бола. Болест у већини случајева долази без упозорења, без најаве и поред свега што се предузима што је у људској моћи, у домену медицине, и родитељима и деци је потребна подршка и охрабрење, преко је потребан Дух Утешитељ да им да снаге у борби са болешћу и  ојача веру у Божију милост и Промисао и усмери њихов поглед ка Царству небеском.

Отац Зоран се  у просторијама дневног боравка  где су се окупила деца и њихови родитељи, као што то редовно чини, прво помолио за сву децу на одељењу. Помолио се да Господ Бог највећи Лекар душе и теле посети своје младенце, поменуо је сву децу по имену, да их посети својом милошћу и добротом, да их исцели, уклони сваку врућицу и тегобу. И да Премилостиви Господ да деци свако добро које им њихови родитељи желе. Рекао је и објаснио да је Свето Причешће највећа молитва, највећи благослов за децу јер се кроз ову Свету Тајну сједињују са Самим Господом о чему говори и песма Тијело Христово примите, Источника бесмертнаго вкусите коју су волонтери појали док је отац Зоран причешћивао децу у дневном боравку. Затим је обишао и причестио децу која су због терапије остала на својим болесничким постељама причестивши тако кршетену децу на одељењу Института за онкологију.

Родитељи и деца су различити, неке први пут срећемо са некима се познајемо јер је лечење дуготрајно али жеља је свих само једна, да дете оздрави и да лечење буде успешно. Многи нису свесни значаја Светих Тајни, посебно Свете Тајне Крштења и Свете Тајне Причешћа. Волонтери Милосрдне секције се труде да поред других тема разговарају и о томе, посебно о Светој Тајни Крштења и увек предоче да је једноставно да се она обави и у болници, за оне који то желе, захваљујући присуству духовника, оца Зорана Керезовића који је увек, свесрдно на располагању пацијентима који му се обрате.

Међу родитељима који знају, и који преносе то својој деци, да је Господ Лекар душе и тела и да нам Пресвета Богородица и светитељи Божији помажу многи су били у Острогу да се поклоне Светом Василију Острошком Чудотворцу и помоле пред његовим нетљеним, целебним светим моштима и у другим светињама. Радо о томе говоре а ми се трудимо да пренесемо наше искуство вере у Бога и да их охрабримо да истрају у молитви и приносимо Господу поред  заједничке молитве за болесне на богослужењима наше Свете Православне Цркве често и наше личне молитве за наше мале пријатеље на Институту за онкологију.