Одавно је у нашем народу при дочеку новогодишњег празника Светог Николу заменио “деда мраз”. Тај дивни светитељ стрпљиво и молитвено чека да се врати у срца српског народа и заузме место које му вековима припада. Велики је број милости које  је Господ овим светитељем нашем роду учинио. Ових дана смо сведоци једног таквог примера.

Наиме, у петак 16. 12. 2016. године, пред сам празник Светога Николаја, Архиепископа Мирликијског Чудотворца у дворишту зграде Верског добротворног старатељства у Француској улици број 31, организована је подела “Никољданских пакета” вишедетним породицама. Првог дана уручена су 33 пакета за исти број породица које броје, поред одраслих, 177 деце.

Пакети су се састојали од џака брашна од 25 кг, 10 литара јестивог уља, 5 кг кристал (ситног) шећера, 20 сардина, 10 килограма детерџента за веш, 1 литар шампона, 6 сапуна и пакети школског прибора. У расподели су поред запослених у ВДС-у, учешћа узели и сами родитељи и неколико волонтера.

Овом акцијом су обухваћене породице из Београда и ближе околине. До краја ове недеље биће послати и пакети за још 6 породица ван Архиепископије београдско-карловачке, тако да ће број породица којима су пакети уручени достићи бројку од 39, а број деце у тим породицама ће прећи 200.

Свети Никола се потрудио да вишедетним породицама о којима се делимично стара и Верско добротворно старатељство, током предстојећих празника не мањка основних животних намирница. Како он не заборавља нас, тако и ми не би требали да заборављамо њега већ би требало да му умножимо благодарствене молитве са вером да ће их лично узнети за нас пред престолом Божијим.

Господе слава ти и хвала на свему, на светитељима које нам шаљеш да се Тебе и Твоје милости увек сећамо.