ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

Свечана Божићна академија и даривање Верског добротворног старатељства

Традиционално Божићно даривање Верског добротворног старатељства и ове године одржано је са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринејау крипти Храма Светога Саве. Покровитељ овогодишње доделе пакитећа je Хуманитарна организација „Our Serbs – Наши Срби“ из Чикага коју су вечерас представљали председница удружења Г-ђа Кети Фенслоу, Јасминка, Зоран и Мира Гушић. Даривање деце помогли су Коло српских сестара, Млекара Шабац, Храм Светога Саве на Врачару са својим настојатељем Епископом ремезијанским Г. Стефаном и Светосавско звонце.

Божићно даривање је окупило децу са посебним благословом, децу из Центра за заштиту деце и одојчади у Звечанској, децу са посебним благословом из две београдске основне школе „Др Драган Херцог“ и „Миодраг Матић“ и децу из инклузивног хора „Исон“ из Новог Сада.

Деци се на почетку Свечане академије обратио Секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић речима: „Поздрављам вас децо у име Верског добротворног старатељства и у име свих наших великих донатора и пријатеља. Поздрављам вас у име свих корисника помоћи којима Црква сваке године све више и више пружа свим потребитим и ишчекујући најрадоснији породични празник Рођење Богомладенца Христа – Божић, улазак Бога у свет, ми сво вас позвали вечерас да заједно са вама осетимо чаролију породице, чаролију заједнице, да овде у Цркви Божијој, храму Божијем у највелелепнијем храму нашег народа, Храму Светога Саве, доживимо сигурност Очевог дома и да свима вама које смо вечерас позвали из свих центара за заштиту деце, одојчади и жена којима се практикује инклузивна настава, да са свима вама поделимо радост ових празника. Веома сам радостан и срећан што вечерас имамо прилику да угостимо најбољи инклузивни хор у Европи из Новога Сада који већ дуги низ година води његов оснивач господин Миша Близанац који је овде вечар са нама, са својом децом са својим ђацима, ученицима и који је довео своје госте инклузивни хор из Руменке и из Републике Српске из Бања Луке. Поред вас који сте овде у Београду већ домаћи под руководством до скоро, можда једне од најбољих београдских вероучитељица госпође Милице Ракић из две београдске основне школе „Миодраг Матић“ и „ Драган Херцог“.

Патријарх Иринеј је уручио пригодне поклоне вероучитељици Милици Ракић и Г. Миши Близанцу после чега се обратио деци: „Драга одрасла и мала децо, сви смо ми деца Божија, деца мала и они одрасли које Господ толико волео да је једном приликом рекао пустите децу да долазе к Мени и да је таквих Царство небеско. Нема ништа лепше него дете мало безазлено, искрено које све верује и све прима што му се даје и што чује и касније пошто чује у Писму претвори у свој живот, свима вама честитам надолазећи празник. Посебно нашој драгој деци. И овај дивни храм радује се сваком ко уђе у њега, а посебно дечици и деци чиста срца и безазленој деци која су најсличнија анђелима па и Богу. Богу хвала имамо добрих у нашој Цркви, како код нас у нашој домовини, отаџбини, тако и ван наше отаџбине. Наши Срби који су силом прилика отишли у те просторе светске, а који нису заборавили ко су и шта су, нити су се својих корене постидели и заборавили и они помажу наш народ на начин прикладан. То су чинили прошле године, а ево и ове године дечицу су обрадовали Божићним поклонима. Не мора да буде велики поклон, али за децу то много значи јер то деца везују за празник и осећају љубав старијих коју показују. Ја их све поздрављам и желим да им поручим што Господ жели да их што чешће види у храмовима јер што прихвате и приме као деца од својих родитеља и у цркви то остаје. Захваљујем се свима посебно госпођи Катарини из Чикага која дошла и ове године да подели не пакетиће већ да подели радост. Дај боже да видимо све више деце у нашим храмовима, школама и на улицама. Посебно ми је тужно када видим младе жене које уместо мале деце шетају псе. Највећа наша молитва Господу је да видимо нашу децу у храмовима, школама и на улицама. Срећан надолазећи празник и нека сте благословени.“

Уследио је наступ хора деце из школа „Др Драган Херцог“ и „Миодраг Матић“, као и инклузивног хора „Исон“ након чега су присутној деци подељени пакетићи. Пакетиће су делили Његова Светост Патријарх српски Иринеј, Владика Стефан и госпођа Кети Фенслоу.