ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

Посета Милосрдне секције Школи за основно и средње образовање „Свети Сава“ у Умци

По благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Милосрдна секција ВДС-а даривала је светосавским пакетићима 130 – оро деце у Школи са домом за основно и средње образовање „Свети Сава“ у Умци. Наведену школу похађају деца са менталном ретардацијом, koja током основног и средњег образовања уз социјалну, психолошку и здравствену подршку особља стичу вештине које их припремају за даљи живот и евентуални рад.

Деца су срдачно и са пуно љубави дочекала чланове Милосрдне секције, јер je вероучитељ Борис Илић успео да пренесе дух дељења и љубави на децу и објаснио нам да се труди да кроз веронауку у деци пробуди љубав према ближњем као главни мотив предмета, те су они понесени тим учењем обрадовали чланове наше секције поклонима као знаком пажње и захвалности.

Током разговора са вероучитељем, помоћницом директорке Валентином Радуловић и координаторком за техничко особље Јованком Стајкић ближе смо се упознали са принципима рада и обучавања деце. Током средње школе кроз четири усмерења деца користе текстилну, пољопривредну, машинску и графичку радионицу где се професионално оспособљавају.

Родитељима деце са сметњама у развоју је највећа брига о степену самосталности коју деца могу да постигну и колико ће бити независне одрасле особе; зато су техничка усмерења кроз подршку и опрему коју ова школа нуди сјајна да поред знања вредних на тржишту рада, деца стекну и социјалне и комуникацијске вештине неопходне за живот и рад након школовања. Свако дете је различито и посебно на јединствен начин али „у нашој различитости је богатство“ рекла је госпођа Радуловић током разговора.