ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

Посета Милосрдне секције Креативно едукативном центру Кец

Када се отвориш према другоме, ти се отвориш према Богу

У строгом центру и врло прометном делу Београда у једној од улица у непосредној близини Зеленог венца налази се седиште Креативно едукативног центра Кец, удружења које свој вишегодишњи рад заснива на осмишљавњу живота и рада особа с инвалидитетом, пре свега особа с интелектуалним тешкоћама. Центар су у среду 20. фебруара 2020. године посетили волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства. У врло пријатном амбијенту дружили смо се са члановима удружења који су били заокупљени различитим активностима и са госпођом Гретом и њеним сарадницама. Госпођа Грета Кецман је дугогодишња председница Креативно едукативног ценра која уз своје сараднике и донаторе покреће и организује бројне активности које помажу да  чланови удружења развију своје способности, нешто науче, савладају одређене вештине, буду радно ангажовани, корисни и због тога врло срећни.

Разменили смо искуство у раду и нашли пуно додирних тачака. Госпођа Грета се у току свог дугогодишњег рада уверила колико се радом, упорношћу и вером  може урадити и постићи. Чланови удружења су диван пример тога у шта смо се и ми уверили на основу онога што смо чули и видели. С колико умешности праве честитке и мала срца-као симболичне поклоне љубави, за оне који „немају срца“ рекао је у шали Василије. Израђују и предмете од керамике, цртају, сликају иконе и вешто обликују друге украсне предмете. Ако не могу вербално они на овај начин могу да се искажу. Успешно обављају поверен посао. На пример у просторијама КЕЦ-а недељно савију и спакују 10.000 фасцикли за једну фирму.

Удружење се посебно труди да што већем броју чланова омогући неки вид радног ангажовања и запослења. Упознали смо неколико девојака и младића који у великим компанијама и хотелима раде одређене послове Они, на пример,  помажу у слагању веша у перионици, брисању судова, паковању, слагању робе у магацину. Свако од њих је с великим задовољством говорио о томе што ради наводећи да за свој рад добија плату. На овај начин особе с инвалидитетом могу да се остваре, да воде активан живот и укључе се у друштво што доприноси да се превазиђу предрасуде према њима јер особе с инвалидитетом често нису прихваћене од средине у којој живе а не ретко и у својој породици.

Говорећи о свом и ангажману својих сарадника госођа Грета је рекла да тек када се нешто подели са другим, што се односи и на смисао уметничког дела, кроз то људи доживе нешто племенито. Навела је да о томе дивно говоре две књиге које су на њу оставиле снажан утисак. То су књиге „Из Ја-Града у Ти-Град“ и „Из Ти-Града у Небески град“  (у издању „Беседе“), јер када се отвориш према другоме, ти се отвориш према Богу. Волонтери су се на крају посете захвалили на срдачном пријему и дружењу и размени искуства у раду који има пуно додирних тачака.