ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

Посета Милосрдне секције и даривање деце у О.Ш. Антон Скала

Секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић посетио је са Милосрдном секцијом Основну школу „Антон Скала“ и даривао децу светосавским пакетићима. Школу највише похађају деца са аутизмом али и деца са лаком и умереном менталном ометеношћу; основана је 1964. године и прва је на Балкану специјализована за децу са аутизмом.

Отац Владимир разговарао је са директорком школе Наташом Севић Станковић, педагогом Ксенијом Сулејмановић и вероучитељем Сергејом Попратњаком о прилагођавању наставе и активности деци са аутизмом. Током разговора директорка се сетила низа лепих анегдота са екскурзија где би се деца увек искрено радовала посетама црквама и манастирима. Они изузетно лепо реагују на иконе и црквену музику па је то окружење једно од ретких где се осећају сигурно и слободно да се опусте и изразе. Ово је оно што, упркос готово немогућој вербалној комуникацији са децом, олакшава да се до деце продре и пренесе суштина хришћанске љубави кроз радост песме и молитве – објаснио је вероучитељ Сергеј.

Ходници школе окићеним су бројим радовима и сликама Светог Саве који дочаравају присутну љубав према овом празнику. Кроз разговор директорка нам је објаснила како је школска слава прилика коју деца у школи обожавају и да је прославља особље са децом и њиховим породицама. Индивидуалан приступ и пажња коју наставници посвећују сваком детету чини школовање, иако изазовно, лепим и драгоценим искуством. Овај осећај припадности и поштовања коју деца доживљавају у овој школи чест је разлог да по завршетку школовања траже да се врате да виде своју школу и своје наставнике.