ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

Помен Мирјани Матовић

Његово Преосвештенство Епископ хвостански господин Јустин, новоизабрани Епископ западноевропске Епархије, јереј Владимир Марковић и о.Сретен Младеновић служили су 05. августа 2022. године на Новом гробљу помен Мирјани Матовић.

Мирјана Матовић, родом из околоне Чачка, била је лекар у пензији, ћерка свештеника, београдски специјалиста медицине, велики добротвор и ктитор цркве Светосавске, носилац ордена Светог Саве. Међутим, овим набрајањем се не исцрпљују бројне врлине које је стекла и баштинила. Била је и изврсна супруга, тетка, ујна, пријатељ и признати стручњак у својој професији. Иако по телу без деце, Господ ју је наградио те је многој деци била „бака Мира“ јер је као најрођенија бака деценијама несебично помагала и школовала талентовану и ону децу коју није имао ко да подржи.

Свој радни век као гинеколог провела је у градићу Ремшајду, родном месту великог Рендгена, где је уживала, иако у туђини, велики углед као стручњак, делом и зато што никада није пристала да намерно прекине живот детета у утроби.

Развесели се нероткињо која не рађаш, кликни и узвикни ти која немаш муке порођаја (Гал. 4, 27) јер имаш много више деце. Овај светописамски стих се уистину испунио у личности библијске Српкиње и светосавке Мирјане и, гле чуда, не само да се испунио него ће и наставити, Господу слава за то у векове, и после њеног престављења да се испуњава, јер су почивши Славољуб и Мирјана све своје завештали Цркви да се од истог кроз домаћинско старање и даље помажу ђаци и школарци. О свему што су за живота урадили и што ће се у њихово име надаље чинити на добробит деце и младих.