ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

Пластеници за Црквену кухињу

Верско добротворно старатељство из године у годину унапређује своје услуге са циљем да корисницима Црквене кухиње пружи што квалитетније оброке у складу са могућностима. Са тим циљем крајем текуће године започели смо изградњу два пластеника на имању манастира Буково. Укупна површина пластеника 420m2 (2х210m2). Донатор ове веома вредне инвестиције је Међународна хуманитарна православна организација (IOCC) из Балтимора са канцеларијом у Београду коју води Г. Ненад Прелевић, регионални директор за Балкан. Вредност донације је 750.000 динара.

У пластеницима ће се узгајати углавном салате, али и друго поврће за потребе Црквене кухиње и самог манастира Буково. Поред примарног, један од циљева ове инвестиције је и отварање новог радног места.

Пластеници су врхунског квалитета чија је конструкција израђена од челичних, шавних, хладно поцинкованих цеви, са дуплом фолијом и системом за наводњавање. Ангажовали смо и агронома који ће сачинити План за интезивну производњу пољопривредних добара да би се знало када се шта и када треба да се сади и убира. Проследили смо и узорке земљишта на анализу да се утврди pH земљишта и утврди да ли га и како треба оплеменити за културе које желимо да узгајамо.