Јер ако мајка иде са Христом и за Христом, односно за Његовом Светом науком, она Му приводи своју децу


Протојереј-ставрофор Ратко Савић

У лепом, великом холу Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ који у току радне седмице врви од пацијената, лекара и другог медицинског особља недељом се сабира верни народ на Службу Божију у Параклису посвећеном Светом Јовану Шангајском при Институту. Тако је било и на Материце у недељу 30. децембра 2018. године у Параклису када су на Светој Литургији пре посете деци која се лече на Иституту били и волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства. Началствовао је протојереј-ставрофор Ратко Савић духовник Института који се као што увек чини помолио „за ово часно лечилиште и оне који се лече у њему“. Велики број присутних се причестио, а оне који нису могли да дођу на Свету Литургију отац Ратко је обишао по собама и причестио. Посебна радост за све је била што су присуствовали крштењу малог Душана чији бака и деда редовно долазе у Параклис на богослужење. Свети чин крштења је обављен одмах по завршетку Службе. Дете је било врло мирно, његова чиста душица као да је осећала да је то нешто јако важно и лепо. Заједничка молитва и дружење завршило се као и увек приликом наших посета заједничком фотографијом и певањем Светосавске химне са оцем Ратком.

У својој пастирској беседи отац Ратко је са пуно топлине говорио о празнику Материце и великој улози мајке у породици, рекавши:

– Јер кућа, како народ каже, не стоји на земљи, него на жени, али не на свакој жени. Кућа и права хришћанска породица стоје на жени Хришћанки, на жени јаке вере која је у стању да ту веру пренесе на своју децу и да јеванђељском истином осветли цео свој дом. Јер ако мајка иде са Христом и за Христом, односно за Његовом Светом науком, она Му приводи своју децу. Она је васпитач и стожер породичнога живота и дома. Она бди над душом своје деце, учи да се прекрсте, учи молитвама, води често у Цркву, упућује их стално на добро, исправља и саветује,… Нека све мајке данас, на њихов празник запамте и да никад не забораве да од њих много, врло много зависи опстанак целог православног дома и целог нашег рода,… Помолимо се браћо и сестре Пресветој Богородици. Она је имала све највише врлине као мајка. Она је наша заступница и молитвеница пред Богом. Помолимо јој се да благослови све мајке хришћанке, домаћице и супруге да им подари снаге да истрају на својој великој дужности и тако одрже и сачувају хришћанску породицу како данас, тако и у све векове, векова. Амин.“

На Литургији су били и студенти Православног богословског факултета Душан Дробиловић, студент-продекан и координатор за волонтерске активности и Василија Ичин која води сектор за волонтерски и хуманитарни рад са којима смо после посете деци која су на лечењу разговарали о њиховим активностима. Најмлађи члан Милосрдне секције овог пута је био Петар који је честитао Материце женским члановима Милосрдне секције и узицом везао мати Јелисавету која је то спремно дочекала и одрешила се.

Приликом обиласка малих пацијената волонтери су поделили воће и мале молитвенике које су донели и украсе за јелку ручне израде жена које похађају школу ткања и преко волонтерке Бранке дарују ове симболичне поклоне деци коју Милосрдна секција посећује. Вероучитељица госпођа Милица Ракић је помогла да боље упознамо њене ученике. Види се да се као прави ђаци труде да буду што активнији. Учествовали су сад недавно у обележавању 50 година постојања и рада часописа „Светосавско звонце“. Припремали су честитке за обележавање овог великог јубилеја и међу најбољим радовима био је рад девојчице Мие коју смо упознали. У свим собама су поред деце биле њихове маме које, као што је рекао отац Ратко, увек будно бдију над својом децом.

После посете деци разговарали смо са Душаном Дробиловићем и Василијом Ичин студентима Православног богословског факултета. Они су нам рекли да су спровели успешну акцију на нивоу њиховог факултета и сакупили новац који су донирали вероучитељици Милици Ракић за реализацију школских екскурзија основних школа „Миодраг Матић“ и „Др Драган Херцог“. Новац је сакупљен продајом честитки које су правили ученици ових основних школа и чланови Удружења „Живимо заједно“ и студенти Богословског факултета. Сакупљено је 13.000 динара само за један дан, био је врло добар одзив студената. Поред тога студенти су донирали 6.000 динара од хуманитарне представе „Сумњиво лице“. Тако да су студенти Православног богословског факултета укупно прикупили и донирали 19.000 динара за организовање матурске екскурзије и одлазак у школу у природи ученика ове две основне школе, све пут наших манастира.

Сарадња ВДС-а са студентима ПБФ је увек била добра тако да нас је обрадовало кад су Душан и Василија рекли да ће се после распуста придружити активностима Милосрдне секције.

Као љубазан домаћин вероучитељица Милица нас је позвала у мали „кабинет“, наставничку канцеларију и говорила о припремама за прославу Божића. Показала нам је плакате, врло успеле илустрације на којима је приказано Рождество Христово чији је аутор њена колегиница професорка Александра Ковачевић. Ове плакате ће вероучитељица Милица користити на часовима веронауке да деци лакше и лепше објасни зашто је Божић тако велики и радостан празник. На кратко смо, на растанку присуствовали и малој „генералној проби“. Неколико њених ученика који су били присутни певало је песму „ Ој Божићу светли дане, благог Христа рођендане“ са којом ће наступити на свечаности У сусрет Божићу-даривање деце која ће с благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја бити одржана 4. јануара 2019. године у крипти храма Светог Саве у организацији Верског добротворног старатељства у сарадњи са храмом Светог Саве.

Породични празници Детињци, Материце и Оци који претходе Божићу говоре о значају међусобне љубави и слоге у породици, али и о великој одговорности родитеља пред Богом. На то је указао данас, на Материце отац Ратко рекавши „Јер ако мајка иде са Христом и за Христом, односно за Његовом Светом науком, она Му приводи своју децу“. Овај мудри савет је био увек, а и данас у наше време је верујемо кључ за многе проблеме са децом и њиховим васпитањем.