ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

Дан планете Земље-Удружење “Живимо заједно”

У сјајне празничне дане Светле седмице Христовог Васкрсења представницима и волонтерима ВДС-а, указана је велика радост да присуствују традиционалном, целодневном дружењу уприличеном у част значајног јубилеја – 25 година постојања удружења “Живимо Заједно”.


Ова препознатљива манифестација се одржала у Голубиначкој “Оази” – јединственој и иновативној животној и радној заједници особа са сметњама у развоју и инвалидитетом. Овакав уникатан облик суживота настао је као одговор на потребу да се развије континуалан облик друштвене подршке особама са инвалидитетом, који би омогућио њихово осамостављивање као и превенцију институционализације ових људи.


Приликом досадашњих посета милосрдне секције ВДС-а овој заједници, могли смо се уверити у то да је захваљујући овом моделу живота, члановима заједнице омогућено да воде квалитетнији и садржајнији живот.
Ова живописна манифестација је симболично организован поводом обележавања Дана планете Земље.
Догађај је био испуњен најразличитијим облицима радног ангажовања преточеног у забаву, као што су: сађење цвећа, прављење страшила, фарбање ограде и рециклажа, чиме је недвосмислено потврђена порука да је свака врста рукодеља спасоносна и здрава за Човека.


Склопили смо нека нова пријатељства, утврдили стара, провели квалитетан дан у лепотама природе, смеху и игри, накупили смо се љубави и пажње које се у оваквим заједницама обилно изливају.
Сматрам да су оваква и сродна окупљања од кардиналног значаја, обзиром да нас подсећају на то да је на свима нама одговорност да не правимо разлику међу људима на основама њихових способности, већ искључиво према ономе што они као аутентичне индивидуе доносе у свет… А доносе, недокучиво много!