ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

У српском језику постоји преко 60 речи које описују наше рођачке везе. Нпр, ожмикуров чукундеда бели орао, већине нас, је рођен пре више од 400 година. Имамо заову, јетрву, шурњају, пашенога… Упркос очигледном богатству српског језика, а нарочито дела који се тиче породичних веза, ја нисам наишао на термин који ми одговара на питање шта је Павле мени?! Ја сам његов теча. Ово је прича о њему…

Рођен је 28. априла 2017. као треће дете. Растао је окружен љубављу својих сестара, маме, тате, баке, деке. Научио је да вози бицикл без точкића, тротинет, да изводи разне акробације на трамболини и ван ње. У почетку сам са стрепњом гледао све његове вратоломије. Убрзо сам се уверио да Павле, поред невероватне храбрости, поседује и сигурност у себе и врло развијену моторику, па сам престао да бринем за њега. У фебруару ове године му је откривен малигни тумор на јетри, величине 13cm. Павле је наставио да буде храбар, иако се са само 5. година суочио са патњама које већина људи не искуси у целом животу. Безбројне терапије, инфузије, брауниле, прегледи, скенери, ултразвуци, месеци проведени у болници и две операције нису успеле да пољуљају ону исконску дечију радост у њему. Нажалост, нису успеле да убију ни тумор. Након што је српска медицина дошла до својих крајњих граница, дала је предлог да се лечење настави трансплатацијом јетре у иностранству. Нико од чланова породице нема О крвну групу, која је неопходни предуслов за донирање. Такође, донор треба да буде млађи од 45 година.

Гледајући чисто лексиколошки, Павле је мени ништа(нико). Ипак, постоје у нама оне божанске дубине, (створени смо по лику и подобију Божијем) неисказиве речима, а и када би се исказале, не би могле обухватити ни делић целине. Тако бих исто гледао на реч која би ми овлаш рекла шта је Павле мени. Од вас љубљена браћо и сестре у Христу не тражим ништа више од молитве за оздрављење малог Павла и део јетре, па нека пружи ко шта може.

Свако добро од Господа.

Контакт телефон 064/15-49-357