О нама

Православни пастирско саветодавни центар Архиепископије београдско-карловачке званично је отворен на Цвети, 14. априла 1997. године у присуству и са благословом Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла и одобрењем Светог Синода Српске Православне Цркве.

Активности Центра су:

(1) Духовно саветовање и пастирска психотерапија.
(2) Школа за Православне основе саветодавног рада.
(3) Мисија и јавни рад.

Рад Центра је јединствен из више разлога:

1. У односу на саветовање и терапију:
• Mи смо једини духовни и психолошки саветодавни центар у Југоисточној Европи у коме преко 20 познатих стручњака из области менталног здравља заједно са духовницима “чине добро … не надајући се ничему” (Лк. 6:35).
• Захваљујући професионалном знању и искуству, хришћанској љубави и пожртвовању наших сарадника, хиљаде особа, без обзира на њихову етничку и верску припадност или неприпадност, нашло је у Центру разумевање и олакшање бремена у тешким животним данима и ситуацијама. Најчешће и решење својих проблема.
2. У односу на Школу за православне основе саветодавног рада:
• Школа је једина установа у Србији где будући стручњаци у областима саветодавних,”помажућих”професија, имају могућности да на академском нивоу стекну познавање Хришћанских норми и вредности, као и основна знања из Пастирске психологије и терапије.
3. У односу на Мисију и јавни рад:
• Захваљујући првенствено 900 година дугом постојању Православља у Србији, верујемо да кроз ове облике рада успевамо да узмемо активног учешћа у решавању неких најозбиљнијих проблема у садашњем, духовно опустошеном друштву, као и у процесу интеграције Цркве у развоју бољих друштвених односа.
• На основу досадашњег искуства можемо са сигурношћу рећи да смо стекли поверење оних којима треба да служимо.

Овај, као и сваки други рад, остварујемо под скромним условима и ограниченим финансијским средствима, зависни искључиво од помоћи разних добротвора.