vds-logo+text
spc-sr

Славска свећа радост шири…

У Дому Стационару у Диљској је 8. новембра 2016. године врло свечано и у топлој атмосфери прослављена слава Стационара Свети Великомученик Димитрије. Запослени у Стационару су се, поред редовних обавеза, посебно потрудили да људе о којима брину и који у великој мери или потпуно зависе од туђе, њихове бриге и неге обрадују и омогуће да прославе заштитника Стационара Светог Великомученика Димитрија. Сви су били заједно и све је било спремно за најважнији тренутак, када је дошао протојереј-ставрофор Илија Росић  који је пресекао славски колач и благословио присутне пожелевши добро здравље, слогу и узајамно разумевање. Међу гостима на слави су били волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства који, као и Милосрдна секција при храму Светог Александра Невског редовно посећују овај Стационар.

Управница Стационара госпођа Марија Илић је врло срдачно поздравила присутне и захвалила се свима који помажу рад Стационара а међу њима и милосрдним секцијама при Верском добротворном старатељству и при храму Светог Александра Невског. Изведен је програм у коме су међу извођачима били и корисници. Дечији црквени хор при храму Сабора Српских светитеља, који руководи госпођа Слађана Торбица професор, отпевао је неколико песма а  једна девојчица је извела соло тачку на виолини. Затим је наступила госпођа Милена Станишић професор на Музичкој академији и одсвирала неколико композиција на харфи. По лепоти звука харфа припада једном другом времену и њени звуци у наше време пуно спољашње и унутрашње буке уносе у душу склад и лепоту. У програму су учествовале и своје стихове говориле две песникиње Стационара.

Наша стара познаница госпођа Љиљана Живковић  је спевала нову песму о слави Стационара „Лед  на Митровдан  2016.“ из које преносимо ове  стихове:

У Србији поткована знањем
Добила сам крила.
Летела сам до Солуна до Сибира.
Болест дође, крила су ми поломљена.
Ал’ у души ојача ми вера….
Драги Господ на Митровдан 2016. ми рече
Не тугуј. Радуј се,чедо моје.
Домска слава је.
Славска свећа радост шири,
Болну душу да умири…

Госпођа Снежана Димић  се представила песмом  „Спаси нас Боже“. Њена песма је и њена молитва:

Спаси нас, Боже од оних
Што уместо срца имају груду леда
И од оних што све око себе
Гледају оком злим….
Погледај нас у овој долини суза
И реци:
Доста је туге и бола!
Ево, бришем све грехе ваше!…

 „Химну љубави“ из Прве посланице Светог апостола Павла Коринћанима и одељак о љубави, из Прве саборне посланице Светог апостола  Јована Богослова где Апостол каже „Љубљени, љубимо једни друге;  јер је љубав од Бога, и сваки који љуби од Бога је рођен, и познаје Бога“ прочитала је Сања Сланкаменац студенткиња четврте године Филолошког факултета.

Један од корисника господин Зоран Соколовић надахнуто је изложио житије Светог Димитрија. Спонтано је исповедио и своју веру рекавши између осталог да није увек  био побожан али да  је поштовао оне који верују и да је говорио Помози Боже кад му је било тешко. Тек касније је схватио да је суштина Хришћанства, помоћ човеку. Хришћанска вера се преносила захваљујући великим људима, као што је био и Свети Димитрије. Свети Димитрије је био угледан човек, могао је да се „башкари“ али је он за веру у Христа и да би пренео ту веру другима дао свој живот. Велико нас растојање дели од тог времена, ми људи смо склони забораву и слава је ту, по осећању господина Соколовића да се сачува сећање на велике људе и њихова велика дела за веру и Христа.

Митровдан у Дому Стационару у Диљској је трудом управе, запослених и самих корисника прослављен управо тако. У славу храброг војника Христовог Великомученика Димитрија чувајући сећање на његово велико дело за веру и Христа које свима нама данас треба да послужи као пример а мироточиве мошти Светог Димитрија најбоље говоре како Бог прославља оне који га љубе.