Слава теби Светитељу Саво

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Светом Сави су 27. јануара 2016. године ускликнула с љубављу међу многобројном децом и она деца која су због развојних, здравствених или породичних проблема морала уложити изузетно велики труд и љубав да би уз помоћ својих наставника и васпитача научила Светосавску химну и спремила приредбу у част Светог Саве. Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства са свештеницима: јерејем Владимиром Марковићем, секретаром, и ђаконом Браниславом Јоцићем су били почаствовани да буду на Савиндан у неколико установа које редовно посећују и заједно са овом децом прославе њихову школску славу и поделе пакетиће.

Школа за глуву децу „Стефан Дечански”

Колико је Свети Сава близак и његова прослава значајна у овим установама можда је у име свих најбоље изразила госпођа Лепосава Петровић, директорка Школе за оштећене слухом и наглуве „Стефан Дечански“, поздрављајући присутне на почетку свечаности „Ми, децa његова и потомци, данас нашем светитељу колач приносимо, данас смо сабрани око њега, невидљивог, а увек присутног. Светитељ нас подиже и уздиже, даје нам снагу да препознамо добро од рђавог и усмерава нас правим животним стазама. Ви сте њему принели ваше рецитације, игру и све ово што сте припремили, он вас сигурно види и чује и поносан је на вас“.
Тако је било у овој школи и у Основној школи „Радивоје Поповић“ из Земуна, у Удружењу Ментално недовољно развијених особа МНРО с Новог Београда, у Дому за децу без родитељског старања „Дринка Павловић“ где је јереј Владимир Марковић секао славски колач и на дечијем одељењу Института за онкологију. На свим овим прославама свештеници су пререзали славски колач, отпевана је Светосавска химна и деца су извела програм који су припремила. Издвајамо само неколико утисака са ових прослава.
Драмски приказ житија Светог Саве ученика Школе за глуве „Стефан Дечански“ оставио је на све снажан утисак. Представа је изведена уиграно, у једном даху, одличном глумом и сценографијом. И текст је био одличан с најважнијом и данас актуелном поруком Светог Саве и његовим примером, како треба волети Бога, држати се чврсто праве вере и живети у братској слози и љубави. Велики број ученика био је укључен у представу а све је ово постигнуто захваљујући великом труду саме деце, њихових наставнка и васпитача али и целог колектива заједно са директорком која ради са децом врло професионално и са љубављу.

О.Ш. „Радивој Поповић“ Земун

Своје утиске са прославе Светог Саве у Основној школи „Радивоје Поповић“ Филип Лукић волонтер Милосрдне секције и студент Богословског факултета у Београду описао је на следећи начин.
Данас су чланови Милосрдне секције посетили О.Ш. „Радивој Поповић“ у Земуну. Школу уједно чини и ученички дом намењен деци са говорно-језичким сметњама, оштећеним слухом и сметњама у развоју. О деци се брижљиво и свеобухватно брину: дефектолози, васпитачи, логопеди, учитељи, наставници и здравствени радници.
Директор, господин Жељко Покрајац, нас је гостољубиво примио. Упознали смо наставнике и особље школе. Радовали смо се сусрету са децом. Запослени, ђаци и родитељи су учествовали у молитви у присуству презвитера из оближње Светотројичине цркве. Уследила је приредба. Наступио је Хор цркве Св. Луке са Кошутњака а ученици су потом излагали рецитације о Св. Сави, играли коло и певали. Светосавска приредба је свечани догађај и прилика да ученици јавно наступе те да, и поред присутних сметњи у комуникацији, својим креативним изразом превазиђу сваку препреку да се она оствари. Уједно, гледаоци су ту да не скривају своју заинтресованост о томе шта имају да нам кажу деца и особе са сметњама у развоју. Стрпљење да се саслушају и разумеју људи који, као и сви други, имају потребу да изговарају, гледају, певају, слушају, да се покрећу, а ово чине на тежи начин, доводи до тога да тешкоћа у међусобном односу постане занемарљива.
Свет без звука је за нас непознат, он је тајна. Посета деци са проблемима слуха и говора показује да и у том свету може да се радосно живи, дружи, ствара и прославља Бог.

Институт за онкологију

У дневном боравку на Дечијем одељењу Института за онкологију све је било спремно за долазак јереја Зорана Керезовића и резање славског колача. Присуство и појање ђакона Бранислава Јоцића и младих богослова допринело је свечаности и лепоти самог чина. Поглед у Небо и молитва свештеника доносе увек мир и наду. Сви су затим „у хору“ отпевали Светосавску химну а неколико деце је рецитовало песме о Светом Сави. И родитељи су учествовали у програму. Волонтери Милосрдне секције су поделили пакетиће међу којима су били и пакетићи које су верници својом руком сами правили.
И чланови Милосрдне секције су добили поклоне за ВДС. Деца која се лече на дечијем одељење Специјалне болнице за церебралну парализу у Сокобањској ученици Основне школе „Др Драган Херцог“ су „одсликали“ мале иконице Светог Саве на дрвету а њихова вероучитељица госпођа Милица Новаковић која их је подстакла и подржала у томе је у њихово име донела на поклон.

Више и боље од речи говоре слике о овим посетама