Слава Добротворног фонда „Свети Василије Велики“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

1. јануара по јулијанском календару наша Света Црква прославља празник Обрезања Христовог и спомен на Светог Василија Великог. Ови празници су били повод литургијског сабрања у параклису Светог Јована Златоустог у Студнтском граду, где је свету архијерејску Литургију, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, служио је Преосвештени Епископ липљански г. Јован, викар Патријархов, уз саслужење духовника параклиса презвитера Зорана Деврње, јерођакона Александра (Суботића) и ђакона Владислава Голића.

Након прочитаних јеванђелских одељака Владика је беседио о празнику Обрезања Христовог и тумачењу обрезања код Светог Василија Великог. Указао је на то да је телесно обрезање Христово прекретница између Старог и Новог Завета, између старе вере закона и новог рођења у слободи кроз крштење.

Данашњи празник су посебно прославили чланови Милосрдног фонда „Свети Василије Велики“ који овог светитеља прослављају као свог заштитника и своју крсну славу. Преосвештени Владика је преломио славски колач са присутним члановима Фонда и честитао им празник.

Милосрдни фонд „Свети Василије Велики“ је православна социјална иницијатива која за циљ има помагање сиромашнима, болеснима, особама са инвалидитетом, маргинализованима и заборављенима. Фонд је настао у Параклису Светог Јована Златоустог у  Студентском граду на Новом Београду, као израз делатног служења људима, руководећи се Христовим речима: „кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте“  (Мт.25,45), као и милосрдним и добротворним радом светитеља Православне Цркве – Светог Василија Великог, Светог Јована Златоустог, Светог Јована Кронштатског, Светог Николаја Жичког, Свете новомученице Јелисавете, Свете Марије Париске и многих других. Од 28. маја 2010. године Милосрдни фонд Светог Василија Великог делује као пододбор Верског добортворног старатељства и има за циљ да, на месечном нивоу преко појединачних акција, помогне онима којима је помоћ потребна: појединцима, породицама, брачним паровима, институцијама, прихватилиштима, а које на основу сазнања и истраживања чланови пододбора заједничком одлуком одаберу за кориснике пружања помоћи. На овај начин, пододбор ВДС-а „Свети Василије Велики“ остварује социјалну и добротворну визију светитеља и помаже не само у милосрдном и социјалном раду, већ и у мисионарској делатности Српске православне цркве. У том смислу пододбор може организовати и адекватне трибине и предавања.

После ломљења славског колача владика Јован је прочитао благодарствену молитву за крај прошле и благословени почетак нове године доброте Господње.

Чланови Фонда су за све присутне уприличили пригодну трпезу љубави у просторијама параклиса.