Са Јованом и Дуњом

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства  Архиепископије београдско карловачке Српске православне цркве, посетили су 14. децембра ове године децу која се лече од малигних болести у Институту за онкологију и радиологију Србије, Пастерова 14.

Дечије одељење ове специјализоване болнице налази се на четвртом спрату Института, а деца се овде лече најчешће од тумора костију и тумора мозга. Мали пацијенти се од тумора лече на исте начине на које се  лече и одрасли пацијенти и имају сличне тегобе.

Наиме, уз високе стандарде лечења, оболелу децу оперишу са свим ризицима које носи свака операција, подвргавају их хемотерапији и зрачењу,  лече  цитостатицима. Како лечење од малигних обољења траје дуго, то је на овом одељењу за старије пацијенте организована настава, док млађи који још нису пошли у школу могу да се играју.

У лепо уређеном простору дневне собе овог одељења има књига и уџбеника, играчака, новогодишње декорације. Децу редовно посећује и јереје Зоран Керезовић духовник Клиничког центра Србије, који се заједно са децом, њиховим родитељима, запосленима и волонтерима моли да Господ децу исцели и редовно их причешћује.

У овој болници је на лечењу била  и  Јована Лепосавић, девојчица која има само 15 година, а која је милошћу Божијом и својом добротом, после 14 хемотерапија успела да се избори са озбиљном болешћу од које је оболела пре две године. Наиме,  Јована Лепосавић, голман женског фудбалског клуба Црвена Звезда из Београда, пре две године се изненада разболела, па како операција није била могућа због места на коме се тумор налазио, лечена је  хемотерапијом. Ова изузетна девојчица суочивши се са озбиљном болешћу, успела је да превлада страх који би и већину одраслих  савладао и паралисао, те је почела да заједно са својим другарицама из ЖФК Црвена Звезда, родитељима и пријатељима организује различите добротворне активности које имају за циљ прикупљање средстава за дечију онкологију и скретање пажње на тешкоће са којима се сусрећу оболели и њихове породице. Последња од ових акција коју Јована организује биће подела новогодишњих пакетића деци на Институту за онкологију 21.децембра у 11,00 сати, а део прилога је и од њених радова које је радила техником decoupage. Јована је током лечења била на Острогу, а почела је и да учи иконопис.

На дечијем одељењу ове болнице лече се деца која се свакодневно храбро суочавају и боре са болешћу која их је задесила. Без обзира на узраст и тежину болести, воле да разговарају, а радо се и играју и певају. Волонтери ВДС СПЦ долазе у посету сваке друге недеље, са децом се играју и причају најчешће о школским темама. На одељењу понекад бораве и родитељи са којима такође радо разговарамо о свакодневним темама, па и оним које се односе на лечење њихове деце и трудимо се да осете да их разумемо и подржавамо.

Приликом посете упознали смо и Дуњу која има три године и која је већ неколико месеци пацијент ове болнице. Дуња се прво играла са Јованом, а када се мало ослободила почела је да се игра и са нама тако што нам је  „скувала кафу“ на шпорету-играчки. Ова необично мирна и озбиљна девојчица на лечење долази са својом мамом, док за то време тата код куће чува њену сестру. Рекла нам је да је њен тата вози, храни и греје.

Посматрајући ову храбру децу и њихове исто тако храбре родитеље не можемо, а да се не сетимо речи Светог владике Николаја Велимировића „Вера нам треба да би се могли надати; нада да би могли живети, а љубав да би могли као културан народ живети“.

Када нам  се услед свакодневних животних тешкоћа учини да нешто не можемо или не желимо да учинимо јер је претешко или да нека наша активност губи смисао, сетимо се ове деце и све друге деце која су болесна или напуштена, деце која живе и раде на улици, страдају на Косову, избегличким камповима и другим местима на којима деца не би требало да бораве, а ипак бораве и помолимо за њих. Затим погледајмо око себе јер можда поред нас постоји неко дете коме можемо да помогнемо да одрасте. Господ ће нас укрепити и биће нам лакше.

И зато :

„Господе, Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете; па, иако си истинити Бог, живео си у послушности Својим земаљским родитељима. Дај да Твоје чедо /Јована, Дуња …/ бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима које си Ти предвидео да о њему брину. Молимо Те милостиво: погледај на њега и у Својој неизмерној љубави олакшај му патњу. О, Господе, Боже наш, пошаљи Свог Светог Анђела да га излечи, да би достигао пуноћу живота и служио Ти у вери и захвалности у срцу, и даруј да постане наследник Твога Небеског Царства. Јер си Ти, Христе, Господе наш, Лекар душе и тела, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин. (Молитва за болесно дете)