Румунска православна црква помаже Мали Зворник

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Румунска православна црква, Митрополија банатска Архиепископија у Темишвару се међу првим помесним црквама одазвала апелу за помоћ страдалима у тешким поплавама који је Свети Архијерејски Сабор СПЦ упутио са свог редовног мајског заседања свим помесним православним црквама.

Значајна новчана помоћ коју је народ Темишварске архиепископије прикупио у веома кратком периоду сведочи о истинској братској љубави и емпатији румунског народа са страдалим српским суседима.

У уторак, 10. јуна, делегација Митрополије банатске РПЦ је предвођена јерејем Кристијаном Константином (Cristian Constantin), директором економско-финансијског сектора Митрополије банатске РПЦ и са представником Епархије темишварске СПЦ, епархијским ђаконом Миодрагом Јовановићем, стигла у Зрењанин где се састала са представником Верског добротворног старатељства, господином Браниславом Јоцићем и господином Драганом Ранисављевићем, извршним финансијским директором предузећа „Гомекс“ из Зрењанина. Домаћин овог сусрета било је братство црквене општине Зрењанин при храму Успења Пресвете Богородице на челу са протонамесником Слободаном Честићем и ђаконом Предрагом Ненином.
Овом приликом потписан је донаторски уговор између Архиепископије у Темишвару, предузећа „Гомекс“ д.о.о. из Зрењанина и СПЦ коју је заступало Верско добротворно старатељство. Темишварска архиепископија је за потребе угрожених у поплављеним подручјима општине Мали Зворник купила робу у вредности од 15.000 евра у велепродаји „Гомекс“ која се уговором обавезала да робу намењену хуманитарној помоћи одвезе и испоручи црквеној општини у Малом Зворнику.

Ова важна и драгоцена помоћ од 8 тона хране и воде је у петак, 13. јуна, стигла на своје одредиште у Мали Зворник, тачније у црквену општину Доња Борина, где ју је примио свештеник Славољуб Ненадовић. Погођени поплавама у овом месту се од срца захваљују братском румунском народу.